Să lucrăm împreună
hello@businessagency.ro
Soluții creative. Experiență.
Back to top

Business Agency

  /  E-commerce   /  De ce să nu ignori comerțul social în 2022

Comerțul social nu este doar cel mai recent cuvânt la modă în comerțul electronic. Există de câțiva ani, câștigând tracțiune încă din 2015, dar a ajuns rapid în prim plan când pandemia de Covid-19 a lovit în urmă cu aproape doi ani. Anul trecut, comerțul social a generat venituri de aproximativ 474.8 miliarde de dolari, reprezentând o creștere de aproape 40% a vânzărilor. De atunci, mai multe branduri au adoptat comerțul social ca un activ de bază în setul lor de instrumente de comerț electronic care sprijină strategiile lor de comerț omnichannel.

Dar ce este mai exact? Mai simplu spus, comerțul social este intersecția dintre comerțul electronic și social media. Este exploatarea platformelor sociale ale unui brand pentru vânzări, creând o cale perfectă în aplicație pentru a cumpăra. Fie că este Facebook, Instagram, sau TikTok, platformele de social media preferate ale tuturor au devenit canale de vânzări profitabile pentru toate mărcile care se aventurează în comerțul social.

Comerțul social nu este un concurent al comerțului electronic, ci o altă extindere importantă a acestuia

Nu ar trebui să existe într-un vid. În schimb, comerțul social funcționează cel mai bine atunci când se interconectează cu canalele de vânzări existente ale unui brand, de la depozitul său online până la prezența sa în magazin.

În prezent, rețelele sociale reprezintă cea mai bună alegere pentru realizarea de cercetări de brand în rândul consumatorilor cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că achiziția va fi făcută întotdeauna acolo. Un consumator ar putea lua decizia de cumpărare de pe rețelele sociale ale unei mărci, dar să cumpere produsul în magazin sau de la un partener de retail de încredere.

97% dintre consumatorii gen-Z declară că social media este principala sursă de inspirație pentru cumpărături, în timp ce 62% dintre consumatorii în vârstă de 13 până la 39 de ani sunt interesați să cumpere articole direct din fluxurile lor de social media. Aproape două treimi dintre cumpărătorii intervievați de Google au declarat că modurile de cumpărături mobile-friendly sunt esențiale pentru a decide de la ce marcă sau comerciant cu amănuntul să cumpere.

Din acest motiv, brandurile care fac greșeala de a crea vitrine online care funcționează cel mai bine pe desktop pierd clienții înainte de a ajunge la checkout. Comerțul social, pe de altă parte, oferă o cale de a cumpăra fără probleme, de la navigare la checkout.

Întreprinderile de toate mărimile ar trebui să se uite la comerțul social ca la o sursă profitabilă de venituri — nu este doar pentru marii jucători

Una dintre cele mai importante calități ale rețelelor sociale este capacitatea acestora de a se conecta cu publicul țintă. Cercetările indică faptul că 72 la sută din mileniali spun că, dacă un brand interacționează cu ei pe rețelele sociale, aceștia sunt mai susceptibili de a deveni clienți loiali.

În fiecare perioadă de sărbători există o dorință de a face cumpărături locale și pentru a sprijini întreprinderile mici. Această tendință este și mai frecventă pe rețelele sociale de la izbucnirea pandemiei COVID-19 care a prezentat provocări uriașe pentru micii comercianți cu amănuntul.

62% dintre consumatori afirmă că au încredere mai multă în întreprinderile mici și locale decât în marii comercianți cu amănuntul, iar având în vedere că încrederea generației Z în întreprinderile mari este scăzută, însă utilizarea rețelelor sociale este ridicată, comerțul social oferă locul ideal pentru sporirea implicării consumatorilor. De asemenea, permite marilor branduri să promoveze și să sprijine partenerii locali de retail pentru a stimula mai multe afaceri prin intermediul canalului lor indirect.

În multe privințe, platformele de social media democratizează condițiile de concurență dintre întreprinderile mici și cele mari, iar această superputere a comerțului social este motivul pentru care mai multe mărci ar trebui să ia în considerare investițiile în acest domeniu în 2022.

În ceea ce privește viitorul, piața mondială a comerțului social va ajunge la 2.9 trilioane de dolari până în anul 2026. Este clar că tinerii consumatori modelează social media și tendințele comerciale, cu hashtaguri populare de genul #tiktokmademebuyit. De asemenea, influencerii vor fi actori importanți în viitorul comerțului social, 35% dintre persoanele intervievate declarând că au încredere în ceea ce au de spus sau recomandă influencerii lor favoriți, iar gen-Z este foarte motivată să își facă cumpărături pe rețelele de socializare din acest motiv.

Pentru a se pregăti pentru un viitor în care comerțul social continuă să prospere ca funcție fundamentală a comerțului electronic, mărcile trebuie să se uite la canalele lor existente, atât directe, cât și indirecte, și să își dea seama cum se pot completa reciproc. Nu să concureze unul împotriva celuilalt. În prezent, creșterea investițiilor în rețelele sociale va stimula implicarea consumatorilor și va crea un teren fertil pentru dezvoltarea comerțului social – lucru care va fi atractiv pentru clienți atât vechi, cât și noi.