
Mulți dintre noii proprietari de afaceri vor descoperi rapid că ideile sunt ușor de găsit, dar execuția este mult mai dificilă. Din acest motiv, o bună parte din numărul impresionant de noi afaceri se vor prăbuși în decurs de doi ani.
De ce eșuează atât de multe întreprinderi noi atât de repede? Dacă îi întrebi pe fondatorii ale căror întreprinderi nou înființate au eșuat de ce au eșuat, cele mai frecvente răspunsuri sunt că au rămas fără bani sau că nu au putut obține finanțare.
Deși orice firmă are nevoie de o pistă de finanțare și de controale financiare solide pentru a reuși, rareori startup-urile excelente eșuează din cauza lipsei de fonduri. Deoarece sunt puțini fondatori care să mărturisească faptul că nu au putut executa, există multe dezacorduri.
Este dificil să transformi o idee nouă într-o afacere profitabilă. Pe de altă parte, banii mulți pot întârzia adesea eșecul inevitabil al unui concept cu adevărat teribil.
Chiar dacă ai o idee genială, demararea unei afaceri nu este niciodată ușoară. Nu ar trebui să fie așa. Dacă faci ceva nou, dacă rezolvi o problemă greu de rezolvat sau dacă deschizi calea pentru un nou produs, te vei confrunta cu unele obstacole neprevăzute.
Cele mai importante lucruri pe care un startup trebuie să le pună în aplicare pentru a face față acestor probleme sunt, de asemenea, cele care sunt cel mai ușor de trecut cu vederea în entuziasmul unei idei noi. Așadar, în cazul în care conceptul tău este solid, iată cinci dintre cele mai importante pietre de temelie pe care le-am descoperit în cele mai de succes afaceri.
Caută un partener grozav
Consideră partenerul ca fiind o persoană cu care vei fi legat(ă) de șold pentru următorii cinci-zece ani, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână.
Este nevoie de multă energie pentru a începe o afacere. Aceștia vor absorbi fiecare gram de energie a ta și încă ceva. De asemenea, întotdeauna durează mai mult decât ai anticipat. Vei deveni rapid epuizat și copleșit dacă nu ai un partener cu care să împarți povara. Nu există o rețetă magică pentru o colaborare de succes în afaceri, dar parteneriatele bune ating un echilibru între obiectivele aspiraționale și realitățile practice.
Ia măsuri pentru a îți proteja proprietatea intelectuală.
Pentru tine, pentru piață și pentru investitori, mărcile și brevetele reprezintă o confirmare. În ciuda acestui fapt, există fondatori care habar nu au cum funcționează niciuna dintre ele. Învață tot ce este de știut despre legislația privind mărcile și brevetele. Da, vei avea nevoie de avocați la un moment dat, dar sunt multe lucruri pe care le poți face pe cont propriu.
Protecția proprietății intelectuale este crucială pentru a obține valoare pe termen lung. Este important să reții că brevetele nu împiedică încălcarea drepturilor. În schimb, acestea îți oferă autoritatea de a impune originalitatea ideii tale. Dacă ideea ta este un succes, va fi duplicată. Pregătește-te pentru asta.
Fii pregătit să te adaptezi.
Nu există companie, fie ea digitală, fizică sau bazată pe servicii, care să nu fi fost transformată în mod semnificativ de piață, adesea până în punctul în care nu mai seamănă cu forma sa inițială. Numai piața și clienții tăi pot determina în cele din urmă dacă ceea ce ai merită sau nu. Prin urmare, tot ceea ce pui pe piață va fi remodelat.
Adaptarea este dificilă de făcut pentru fondatori, dar este necesară. 75% dintre toți antreprenorii de startup-uri atribuie succesul lor unei schimbări. Apropo, schimbarea poate viza modelul tău de afaceri la fel de ușor ca produsul tău.
Marketingul digital necesită perseverență.
Marketingul digital este unul dintre cele mai valoroase și neînțelese active ale startup-ului tău. Din păcate, majoritatea companiilor cred în mod eronat că este același lucru cu SEO (optimizarea pentru motoarele de căutare). Antrenarea algoritmilor de căutare și de socializare pentru a îți identifica postările sociale, investiția în publicitatea pe social media și evaluarea periodică a rezultatelor fac parte din marketingul digital.
Ia-o ușor și avansează. La fel cum ca în cazul brevetelor și mărcilor, și la acest capitol trebuie să petreci timp să te educi.
Singurul tău produs este satisfacția clientului.
Serviciul pentru clienți, nu produsul, este cel mai important punct de diferențiere pe care îl ai ca startup. Tratează comunicare cu clienții și asistența ca și cum ar fi singurul tău produs. Ia fiecare sugestie, critică, părere și laudă de la clienți și potențiali clienți și acordă-i recunoștință și respect.
Răspunde direct și imediat la fiecare mesaj al clientului. Închizi ușa celui mai esențial contribuitor la inovare în momentul în care devii combativ cu un consumator. În mod clar, succesul pe termen lung al unui startup presupune mult mai mult decât aceste cinci fundamente, dar, cu ele în vigoare, ai pus bazele care îți oferă cele mai bune șanse de a depăși numeroasele probleme neprevăzute care vor apărea în mod inevitabil.