Să lucrăm împreună
hello@businessagency.ro
Soluții creative. Experiență.
Back to top

Business Agency

  /  Marketing   /  Ponturi pentru o strategie câștigătoare de implicare a brandului

Ai posibilitatea de a stabili implicarea mărcii de fiecare dată când intri în contact cu un consumator. Îți irosești șansele dacă nu ai un plan pentru a profita la maximum de aceste posibilități.

Companiile de obicei își concentrează eforturile asupra noilor tehnologii și tendințe, uitând că implicarea mărcii trebuie să rămână o prioritate constantă. Este vorba despre a stabili conexiuni cu oamenii ori de câte ori poți.

Revenirea la elementele de bază și concentrarea asupra oamenilor te poate ajuta în dezvoltarea unui proces de succes. Începe cu personalul tău și continuă până la susținătorii mărcii și la consumatori. Elementele de bază corecte te pot ajuta să dezvolți o abordare câștigătoare care să stimuleze implicarea clienților și veniturile.

Ce este implicarea mărcii (brand engagement) și de ce este importantă?

Consumatorii și mărcile formează legături practice și emoționale, care sunt denumite brand engagement.

Aceste legături se pot stabili într-o varietate de moduri, inclusiv atunci când un client:

  • Vizitează site-ul tău web sau paginile tale de social media.
  • Se găsesc recenzii și sugestii pe internet.
  • Întreprinde o acțiune ca răspuns la mesajele tale de marketing.
  • Participă la forumuri online care sunt deschise publicului.
  • Conversații cu reprezentanții serviciului tău de relații cu clienții
  • Află care este reputația angajaților tăi (pe rețelele de socializare, de exemplu)

Prin urmare, o strategie de implicare a mărcii reprezintă strategia și tacticile utilizate pentru a îmbunătăți și a păstra reputația unei companii.

Un plan adecvat poate atrage noi clienți, menținând în același timp loialitatea celor existenți. De asemenea, crește valoarea percepută a lucrurilor prin crearea unor conexiuni favorabile cu o marcă. Toate acestea se adaugă la o marjă de profit mai mare.

Pe de altă parte, un angajament slab față de marcă ar putea duce la conotații negative, determinând clienții să cumpere în altă parte. Acest lucru este valabil mai ales pentru întreprinderile care nu au dominația pe piață a unor organizații mari, cum ar fi Coca-Cola sau Amazon.

Astfel că, dacă dorești să stabilești o strategie puternică de implicare a mărcii, ar trebui să te concentrezi pe generarea de relații și experiențe bune.

Ia în considerare următoarele trei sugestii pentru dezvoltarea unei strategii de succes de implicare a mărcii:

Angajații sunt implicați în brand engagement.

Angajații vor fi cele mai eficiente instrumente de gestionare ale brandului tău, cu condiția să creezi o cultură centrată pe client.

Potrivit unui sondaj PwC din 2018, 82% dintre clienții din SUA își doresc un angajament personal mai mare. Alți 59% spun că întreprinderile au pierdut contactul cu aspectele umane ale experienței consumatorului (CX).

Acest lucru înseamnă că, dacă interacțiunea dintre angajați și clienți este corectă, ești deja în avantaj.

Oferă personalului tău instrumentele de care are nevoie pentru a reuși. Asigură-te că aceștia au primit formarea și cunoștințele necesare pentru a răspunde la întrebările clienților, pentru a efectua tranzacții și pentru a gestiona reclamațiile consumatorilor.

Ceea ce trebuie să faci este să sporești satisfacția angajaților

Fericirea angajaților trebuie avută în vedere, pe lângă formarea și instrumentele de la locul de muncă. Clienții pot detecta când un membru al echipei este nemulțumit sau dezangajat, astfel că un personal fericit duce la întâlniri bune.

Atunci când personalul nu mai trebuie să se îngrijoreze cu privire la producerea de suficienți bani pentru a acoperi necesitățile, se favorizează un mediu în care angajații se pot concentra pe munca lor, pe avansarea în carieră și pe extinderea talentelor lor.

Cu toate acestea, mulțumirea angajaților nu este determinată doar de salariu. Googleplex din California este cunoscut pentru numeroasele sale cafenele, piscine și săli de jocuri.

Atunci când Google și-a tratat bine angajații, aceștia au oferit la schimb loialitate, produse inovatoare și un entuziasm iubitor de clienți pentru companie.

Creativitatea clienților este încurajată de implicarea mărcii

Ambasadorii cheie ai mărcii tale nu sunt persoanele pe care le plătești pentru a îți promova produsele sau serviciile. Nu, aceștia sunt admiratorii înfocați care le vorbesc prietenilor lor despre acestea. și oferă evaluări și recomandări fără a aștepta nimic în schimb.

Acest lucru este denumit “angajamentul social al mărcii”, și este definit ca fiind “un act social bogat în cultură, semnificație, limbaj și valori”.

Puterea implicării sociale a mărcii poate fi observată în fandomuri. Fanii unor companii creative precum Marvel și Pokémon produc povești, fotografii și filme pentru a-și demonstra afecțiunea față de acestea. Aceste eforturi ale clienților ajută la răspândirea zvonurilor despre companie, ceea ce are ca rezultat admiratori suplimentari.

Oamenii își pot exprima pasiunea pentru branduri și produse într-o varietate de moduri, ceea ce este perfect pentru întreprinderile care doresc să se afirme pe piață.

Ce ar trebui să faci este să îi încurajezi pe ceilalți să vorbească și să partajeze conținut.

Dacă vrei ca clienții tăi să fie pasionați, trebuie să-i pui pe ei în locul șoferului, ceea ce ar putea fi o noțiune descurajantă. Cu toate acestea, ar trebui să vezi acest lucru ca pe o șansă de a asculta dialogurile de marcă ale consumatorilor tăi. Află cum utilizează clienții produsele tale și cum le poți îmbunătăți.

Desigur, este foarte probabil ca nimeni să nu menționeze marca ta. Dacă acesta este cazul, există o varietate de abordări care pot fi utilizate pentru a stimula implicarea mărcii.

Un bun punct de plecare este comunicarea regulată. Asigură-te că mesajele tale sunt incitante și lasă personalitatea brandului tău să strălucească, oferindu-le fanilor un motiv pentru a le distribui.

 

Implicarea brandului înseamnă mai mult decât marketing. Este vorba despre construirea unei comunități de oameni cărora le pasă de marca ta – lucrători, consumatori, ambasadori ai mărcii și așa mai departe.

Pentru a determina cât de eficient funcționează abordările tale, poți – și ar trebui – să urmărești indicatorii cheie de performanță. Creșterea veniturilor, personalul cu o vechime mai mare în muncă și o cotă de piață în creștere sunt toate semne ale unui angajament puternic al mărcii.