
Impactul pe care TikTok l-a avut asupra peisajului social media este incontestabil. În acest an, se estimează că va ajunge la 2.1 miliarde de utilizatori, iar succesul său nu a trecut neobservat de alți jucători cheie, mai cu seamă Instagram.
De la Instagram Reels, la un feed vertical pentru Stories, se pare că în fiecare săptămână apar știri despre noi caracteristici în stil TikTok adăugate de Instagram la platforma sa. Pe măsură ce aceste aplicații devin din ce în ce mai asemănătoare, s-ar putea să te întrebi ce anume le diferențiază. Așadar, iți oferim o imagine în detaliu a două dintre cele mai populare platforme de pe social media și modul în care acestea se compară una cu cealaltă.
Instagram este o aplicație de social media care s-a lansat pentru prima data pe 6 octombrie 2010. Acesta este deținută de Facebook și are peste 1 miliard de utilizatori activi în fiecare lună. Această platformă mobilă este cunoscută pentru capacitățile sale de partajare a fotografiilor și a clipurilor video. Utilizatorii pot captura, edita și publica cu ușurință conținut vizual cu care adepții lor pot interacționa apoi prin acțiuni de partajare, aprecieri și comentarii.
În ultimii ani, Instagram s-a concentrat mai mult pe capacitățile sale de partajare video, datorită, în parte, popularității TikTok. Există acum trei caracteristici de partajare video disponibile pentru utilizatorii Instagram – Stories, IGTV, și Reels. Stories sunt videoclipuri scurte care imită formatul Snapchat și care dispar după 24 de ore; IGTV este conceput pentru a se apropia de conținutul de formă lungă întâlnit pe YouTube, și Reels, reprezintă conținut video de formă scurtă la care se poate adăuga muzică, și este răspunsul Instagram-ului la TikTok.
Creșterea marketing-ului prin influenceri poate fi, în mare măsură, atribuită Instagram-ului. Mulți utilizatori au câștigat un număr mare de urmăritori pe platformă în secțiunile ce vizează stilul de viață, produsele alimentare, și modă. Acum, că TikTok își face un nume pentru sine în spațiul social media, mulți influenceri migrează către această aplicație.
Tik Tok
Cunoscut anterior ca Musical.ly, TikTok este o aplicație de streaming video și de partajare, care a fost fondată în 2014. Inițial a fost folosit pentru a crea și partaja videoclipuri muzicale de lip-sync de 15 secunde. În 2017, Musical.ly a fost achiziționat de Bytedance, și din 2019, a fost rebranduit ca TikTok.
Astăzi, TikTok este bine-cunoscut pentru forma scurtă de 60 de secunde a videoclipurilor în care utilizatorii dansează pe diferite melodii, fac scheciuri de comedie, fac comentarii video despre societate în general și participă la provocări virale. Este deosebit de popular în rândul generației Z și este acum un element de bază al culturii internetului.
Începând cu ianuarie 2021, TikTok a fost descărcat de peste 2.6 miliarde de ori în întreaga lume. A cunoscut o creștere meteorică în 2020, când s-a instalat pandemia globală și mulți dintre noi am fost forțați să rămânem în interior din cauza restricțiilor. În primul trimestru al anului 2020, a fost descărcat în număr de 315 milioane de ori pe telefoane Apple și Android, devenind astfel cea mai descărcată aplicație din lume.
Diferențe notabile între cele două aplicații
Opțiunile muzicale și funcțiile de editare video
TikTok are o gamă largă de muzică, care poate fi accesată cu ușurință de către toți utilizatorii prin intermediul bibliotecii de sunet TikTok. Instagram Reels, pe de altă parte, nu permite profilurilor de afaceri să acceseze această caracteristică. Conturile de afaceri care doresc să includă muzica în video-urile lor trebuie să recurgă la înregistrări audio proprii sau să înregistreze video-ul în afara aplicației.
TikTok are, de asemenea, mai multe efecte, șabloane și filtre decât Reels. Efectele video din biblioteca de efecte Instagram sunt mai limitate, iar utilizatorii le pot selecta numai înainte de a filma fiecare cilp video.
Alte diferențe majore între platforme includ funcțiile Tik Tok de Duet, Stitch și Reacție. Niciuna dintre aceste opțiuni nu este disponibilă pe Instagram Reels.
Algoritmul
Pagina TikTok “Pentru Tine” este echivalentul paginii Instagram “Discover”, cu excepția faptului că are un algoritm mult mai avansat și angajant. Este mult mai personalizat pentru interesele utilizatorului și experiența oferită de video-urile în ecran complet vertical antrenează utilizatorii să deruleze video după video. Pagina Instagram “Discover”, pe de altă parte, este un creuzet de conținut.
Deoarece Instagram are o vechime mai mare decât TikTok, este mai bine stabilit în spațiul publicitar plătit. TikTok oferă, cu toate acestea, opțiuni de publicitate plătită ce includ provocările cu hashtag-uri de brand, efecte de brand, preluări de brand, reclame în-feed și TopView. La sfârșitul anului 2020, Instagram a introdus etichete de conținut de brand pentru Reels. Platforma, de asemenea, facilitează de mult timp crearea de conținut ce vizează brandurile în posturi statice.
Chiar dacă Instagram pare a se transforma într-o versiune alternativă de TikTok, există încă diferențe vaste între aceste aplicații.
Conținutul video unic al lui TikTok îi conferă un avantaj competitiv în peisajul social media în continuă evoluție, dar Instagram are avantajul de a fi deținut de unul dintre cele mai mari conglomerate tehnologice din lume. De asemenea, nu s-a confruntat cu aceleași bariere politice și de control ca Tik Tok.
Așadar, în ceea ce privește întrebarea care dintre cele două platforme va domina social media, nu putem spune decât că doar timpul va decide.
Te invit sa accesezi paginile noastre TikTok Business Agency și Instagram Business Agency