Să lucrăm împreună
hello@businessagency.ro
Soluții creative. Experiență.
Back to top

Business Agency

  /  Management   /  SEO vs. PPC – Cum să le folosești?

Una dintre cele mai frecvent întâlnite întrebări este dacă bugetele ar trebui să fie alocate pentru SEO sau PPC sau împărțite între ele.

Aceasta este o întrebare simplă care nu are un răspuns simplu, deoarece depinde foarte mult de o întreagă serie de factori diferiți, printre care:

  • Obiectivele tale;
  • Bugetul și resursele tale;
  • Industria ta;
  • Performanța ta curentă.

Dar aceste discuții nu sunt noi. Dezbaterile în jurul SEO vs. PPC au loc de mai mulți ani. Să decidă în ce să investească bugetul de marketing poate fi o sarcină dificilă pentru proprietarii de afaceri. Așadar, este mai bine să utilizezi pay-per-click (PPC) pentru a îți cumpăra locurile fruntașe ale rezultatelor de căutare sau ar trebui să îți canalizezi eforturile într-o strategie organică SEO?

Pentru a lua o decizie cu privire la ce strategie să utilizezi, trebuie să înțelegi argumentele pro și contra atât ale SEO cât și PPC, și modul în care acestea pot lucra împreună pentru a stimula creșterea pentru afacerea ta.

Avantajele SEO

SEO-ul Organic poate fi una dintre cele mai eficiente metode de îmbunătățire a vizibilității site-ului tău și te poate plasa chiar în fața clienților țintă atunci când rulează o căutare pentru afaceri la fel ca a ta.

Click-urile organice sunt gratuite și nu te vor costa niciun cent. Desigur, este nevoie de investiții în timp și resurse, dar nu există niciun cost pe “click”, ca în cazul campaniilor PPC. Dacă realizezi SEO corect obții trafic gratuit.

După ce ai obținut un clasament puternic în urma unei strategii SEO, te poți aștepta să vezi rezultate susținute. Afacerea ta este afișată potențialilor clienți 24/7, în timp ce anunțurile PPC vor opri de multe ori afișarea atunci când bugetul se termină sau atunci când ai specificat să facă acest lucru în momente mai puțin rentabile ale zilei.

În cele mai multe cazuri, SEO este un canal mai rentabil decât PPC pe termen lung, întrucât costurile implicate în utilizarea unei agenții sau angajarea unei echipe rămân de obicei foarte asemănătoare, chiar dacă traficul și conversiile cresc. Acest lucru nu este valabil și în cazul campaniilor PPC unde plătiți pentru fiecare clic.

Dezavantaje SEO

SEO necesită timp, în special pentru o afacere sau un domeniu nou. De fapt, poate dura luni până când site-ul tău se va clasa în topul căutărilor pentru cuvinte cheie competitive. Cu PPC vei vedea rezultatele de îndată ce campaniile publicitare devin active, atâta timp cât bid-urile tale sunt suficient de mari.

SEO este consumatoar de timp și poate fi copleșitor, mai ales având în vedere că Google face sute de modificări ale algoritmului său în fiecare an. Va trebui să ții pasul cu orice actualizări de algoritm pentru a rămâne în fața concurenților.

Nu există garanții chiar și cu o strategie bună, că vei devansa competitorii tăi. Dar atunci când o strategie funcționează, te vei bucura de câștiguri mari. Este o știință imperfectă care necesită perseverență și răbdare.

Avantaje PPC

PPC îți permite să vezi rezultate aproape instantanee. Aproape imediat după ce campania PPC devine activă, vei începe să vezi trafic, clicuri și conversii. Între timp, poate dura luni de zile pentru a obține aceste rezultate cu SEO.

PPC îți oferă, de asemenea, oportunități de a îmbunătăți prezența afacerii tale în motoarele de căutare cu lucruri cum ar fi numere de telefon și link-uri extinse din site. Aveți mai multe oportunități de a atrage atenția unui căutător la anunțul tău.

Faptul că rularea și gestionarea unei campanii PPC, de obicei, are nevoie doar de un specialist experimentat, și, probabil, un copywriter pentru a scrie reclame atrăgătoare și pagini de destinație înseamnă că o echipă mai mică de experți este necesară în comparație cu SEO.

Rularea unei campanii PPC îți oferă o multitudine de date referitoare la cuvinte cheie și anunțuri pe care clienții tăi dau click înainte de a face o achiziție, precum și la cele care nu au ca rezultat o conversie. Acest lucru înseamnă că poți face rapid modificări în campania ta pentru a optimiza și pentru a îmbunătăți ROAS (return on ad spend).

Dezavantaje PPC

Spre deosebire de SEO, traficul provenit din PPC nu este gratuit. Fiecare clic care este făcut pe site-ul tău pornit de la un anunț, trebuie plătit. Și, în timp ce unele industrii au costuri relativ scăzute pe clic, altele pot depăși 10 $ pe clic.

Pentru anunțurile PPC, trebuie să cheltuiești bani pentru a obține rezultate. Și cu cât investești mai mult, cu atât rezultatele vor fi mai bune în ceea ce privește numărul de click-uri și conversii. Rata ta de conversie este un parametru important de urmărit, deoarece dacă traficul tău nu se convertește, vei pierde click-uri și bani.

După ce dezactivezi anunțurile, traficul se oprește. Dacă trebuie să dezactiezi campaniile PPC, trebuie să te gândesti dacă site-ul tău va supraviețui fără aceste lead-uri. Poate fi ușor să te bazezi doar pe PPC pentru a face site-ul un succes, dar o abordare bine echilibrată a strategiei poate asigura lipsa problemelor în viitor.

SEO vs. PPC – Care este potrivit pentru afacerea ta?

Realitatea este că acest lucru depinde. Dar există și o alegere hibridă aici; poți alege să realizezi o strategie care să integreze cele două variante.

Realitatea este că pentru majoritatea companiilor, este aproape imposibil să alegi între SEO și PPC, pentru simplul motiv că cele două se integrează foarte bine împreună pentru a determina succesul în căutări. Fiecare canal îl poate completa pe celălalt atunci când este utilizat în mod corespunzător. Și dacă bugetul îți permite să le utilizezi pe ambele, nu ezita, chiar dacă doar ca o modalitate de a echilibra întoarcerile pe termen scurt și pe termen lung.