Să lucrăm împreună
hello@businessagency.ro
Soluții creative. Experiență.
Back to top

Business Agency

  /  Business   /  Modul în care IMM-urile pot diversifica serviciile pentru a oferi mai multă valoare clienților

Vremurile sunt încă dificile pentru întreprinderile din întreaga lume, chiar si la inceputul celei de-a doua jumatati a anului 2021. COVID-19 a afectat aproape toate sectoarele industriale, pe toate nivelurile, de la întreprinderi mari la IMM-uri.

Deși a fost nevoie de o pandemie pentru a se orienta catre online, consumatorii se bucură prea mult de confortul și viteza serviciilor digitale pentru a renunța la ele odată cu trecerea crizei. Un studiu global realizat de Braze a constatat că 29% dintre consumatori vor face cumpărături mai mult online si după pandemia COVID-19, iar principalul lor motiv este comoditatea, nu preocupările legate de sănătate. În timp ce studiul s-a concentrat pe bunuri fizice, oamenii nu par a simți diferit cu privire la furnizarea de servicii.

Blocat între o bază de clienți din ce în ce mai digitală și o economie contractată, întreprinderile nu au de ales decât să își diversifice activitatea.

Din punctul de vedere al unei agenții, diversificarea serviciilor, apoi, întărirea propunerii de afaceri, face afacerea mai rezilienta, și deschide mai multe fluxuri de venituri, ajutându-te să furnizezi o valoare mai mare pentru clienții tai.

Dar diversificarea de succes poate fi o provocare. Iată câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere pentru a diversifica serviciile și pentru a-ti consolida pozitia pe piața, pe masura ce ecosistemul IMM-urilor se recuperează în 2021.

Lucreaza la punctele tale forte

Primul pas este întotdeauna de a evalua abilitățile și capacitățile existente, astfel încât să știi ce oferi deja și care sunt punctele tale forte.

Maparea punctelor tari existente iti permite să identifici zonele în care iti depăsesti concurența și astfel ai putea converti aceste abilități într-un serviciu nou.

De asemenea, ai nevoie de cunoștințe complete despre toate activele tale, astfel încât să poți căuta modalități de a le utiliza în mod diferit. Unele active, cum ar fi datele, pot fi transformate într-un serviciu complet nou fără cheltuieli semnificative de capital.

Intelegerea cererii clientului

După evaluarea propriei afaceri, următoarea sarcină este sa examinezi piața. Tendințele se schimbă la viteze uimitoare, astfel încât nu poti presupune că baza de clienti are încă aceleași nevoi pe care le-a avut acum un an sau chiar șase luni în urmă. Investigarea cererii clienților ajută la descoperirea unor noi oportunități de diversificare.

Un studiu PWC a evidentiat ca un numar foarte mare de consumatori sunt dispuși să plătească cu până la 16% mai mult pentru aceleași servicii dacă sunt însoțite de o experienta mai bună. Între timp, 77% dintre consumatori declară că ar recomanda o afacere care oferă servicii personalizate, iar 42% ar plăti mai mult pentru o experiență prietenoasă și primitoare.

Creaza relatii eficiente

Unul dintre cele mai simple moduri de diversificare este crearea de parteneriate de reseller, care iti permit să livrezi un set complet nou de servicii clientilor tai cu cheltuieli minime.

Parteneriatele reseller sunt o modalitate ușoară de diversificare, ce iti permit să adăugi un nou flux de venituri și/sau să te extinzi pe o piață nouă fără a fi nevoie să angajezi personal nou, să cumperi echipamente noi sau să dobândesti noi competențe.

Nu iti depasi limita

Rămâi aproape de competențele de bază pe măsură ce te diversifici. Cheia succesului diversificării este să extinderea, nu explozia.

Diversificarea în acest fel te ajută să furnizezi o experienta a consumatorului mai bună pentru a crește achiziția și păstrarea clienților, deoarece vei împărtăși cunoștințele pe care le deții deja, și vei deschide noi fluxuri de venituri fără a iti dezechilibra stabilitatea afacerii.

Converteste serviciile in produse

Furnizorii de servicii digitale ar trebui, de asemenea, să analizeze posibilitățile de transformare a serviciilor în produse sau active. De exemplu, designerii web ar putea vinde site-uri cu șabloane de înaltă calitate sau ar putea crea cursuri online care să ghideze noi solopreneurs in a-și construi propriul site de afaceri. Consultanții de afaceri pot crea un ghid care să explice cum să aleagă vizualizările corecte de date, alături de serviciile existente care ghidează clienții IMM-urilor prin datele lor.

În acest fel, furnizorii de servicii care se străduiesc să își transmită serviciile fără interacțiuni personale pot pivota pentru a vinde produse digitale online.

Diversificarea inteligentă este calea către redresare

Noul normal al afacerilor post-COVID obligă afacerile să își diversifice activitatea pentru a crește fluxurile de venituri, pentru a adăuga noi piețe și, uneori, pentru a compensa un model de afaceri care nu mai este valabil într-o lume digitală.

Evaluând punctele forte și cerințele pieței, creând noi relații și oferte de produse și orbitand in jurul competențele deja existente, agențiile de servicii își pot îmbunătăți reziliența și profitabilitatea pe termen lung.