
Marketingul afiliat vs marketingul prin recomandări: Care este diferența?
Atât marketingul afiliat, cât și marketingul prin referințe există de mult timp; cu toate acestea, pentru a ține pasul cu tendințele și oportunitățile crescute de a le face pe amândouă, este important să înțelegi diferențele dintre cele două și cerințele pentru succes.
Ce este marketingul afiliat?
Marketingul afiliat este o industrie de miliarde de dolari care se concentrează pe achiziționarea și promovarea bunurilor și serviciilor altor companii. Acest lucru ar putea fi realizat printr-o varietate de mijloace, cum ar fi deținerea unui site web sau a unei aplicații unde poți lista articole de la partenerii afiliați.
Câștigurile din acest domeniu provin din parteneriatele formate cu diverse companii. În calitate de comerciant afiliat, vei încheia înțelegeri cu diverși comercianți și vei lista tot ceea ce aceștia au de oferit pe canalele tale preferate (magazin online, serviciu de cashback, site-uri de cumpărături specializate și multe altele). Vei câștiga un comision pentru fiecare achiziție de produse afiliate efectuată prin intermediul serviciului tău, acesta fiind modul în care sunt generate câștigurile din marketingul afiliat.
Este în beneficiul atât al comerciantului afiliat, cât și al companiei cu care s-a încheiat afacerea. Dacă, de exemplu, site-ul web al unui agent de marketing afiliat generează mult trafic și cumpărături, proprietarul acelui site web va primi o mulțime de comisioane.
În ceea ce privește afacerea, aceste achiziții generează venituri pentru companie. Acest lucru este util mai ales dacă firma în cauză este mică și nu generează suficient trafic pentru a face singură un număr mare de vânzări. Acestea își pot crește numărul de achiziții și veniturile prin utilizarea afiliaților pentru a-și comercializa produsele.
Ce este marketingul prin recomandări?
Marketingul de recomandare profită de faptul că oamenii sunt creaturi sociale prin natura lor. Simplul act de a răspândi informația despre un produs sau un serviciu poate fi considerat marketing prin recomandare în esența sa.
Deși actul menționat mai sus are loc în mod spontan și fără nicio constrângere sau trucuri, strategiile de marketing de recomandare, în special cele utilizate online, tind să dezvolte sisteme mai elaborate de diseminare a informațiilor despre un anumit produs, serviciu, site web sau orice altceva care trebuie să fie promovat.
În prezent, stimulentele suplimentare atât pentru tine, cât și pentru persoana către care faci o recomandare reprezintă un imbold important pentru a-ți invita prietenii sau colegii să se înscrie la un anumit serviciu sau să facă o anumită achiziție. De exemplu, ai putea primi un anumit procent de cashback pentru o achiziție făcută de persoana recomandată de tine, în timp ce persoana recomandată de tine primește o reducere.
Adevăratul marketing de recomandare, după cum probabil știi, nu este deloc spontan. Specialiștii în marketing din cadrul companiilor lor creează campanii cuprinzătoare care îi ajută nu numai să păstreze clienții existenți, ci și să crească numărul de utilizatori nou-achiziționați. Beneficiul pentru ambele părți este o strategie care pune bazele conceptului de marketing de recomandare.
Care sunt principalele diferențe?
Principalele diferențe dintre marketingul afiliat și marketingul prin recomandări pot fi împărțite în mai multe categorii.
În primul rând, există aspectul social al lucrurilor. Marketingul de recomandare se bazează, din punct de vedere tehnic, pe comunicarea dintre afacere, clienții existenți și potențialii clienți noi. O companie lansează o campanie, clienții existenți o remarcă și încep să răspândească vestea despre ea, iar noii clienți recomandați se alătură.
Aspectul social (în ciuda discuțiilor și e-mailurilor necesare pentru a forma parteneriate) este în mare parte absent în lumea marketingului afiliat. Cheia aici este publicitatea generală, fără a se pune accent pe atragerea de noi clienți sau pe păstrarea celor existenți. Principalul lucru este de a face o achiziție, de a crea impresia că produsul pe care îl vinzi este atrăgător pentru client.
În al doilea rând, valorile stimulentelor diferă semnificativ între aceste două tipuri de marketing. Marketingul de recomandare se concentrează pe crearea unui stimulent atât pentru clienții existenți, cât și pentru potențialii clienți noi. Trebuie să existe o strategie care să analizeze nevoile clienților și ceea ce aceștia caută cel mai mult. Acest lucru este valabil atât pentru clienții potențiali, cât și pentru cei existenți.
Marketingul afiliat, pe de altă parte, se concentrează pe stimulente care încurajează achiziția, mai degrabă decât dobândirea de clienti noi. Adică, mai degrabă decât să creeze stimulente pentru ca oamenii să îi invite pe alții, scopul final pentru un specialist în marketing afiliat este ca un bun să fie cumpărat de pe urma serviciului.
În concluzie, deși ambele fac parte din categoria marketing, ele sunt destul de diferite atât în ceea ce privește obiectivele finale, cât și metodele de realizare ale acestora. Tipul care funcționează mai bine pentru tine poate fi evaluat atunci când iei în considerare ce tip de site web sau serviciu administrezi și ce este mai important – vânzarea sau numărul de utilizatori loiali.