Să lucrăm împreună
hello@businessagency.ro
Soluții creative. Experiență.
Back to top

Business Agency

  /  Perspective business   /  Lecții despre autonomie în marketing

2020 a adus multe obstacole fără precedent pentru întreprinderi. De la exodul masiv al muncii de la birou din cauza pandemiei Covid-19, la schimbări cuantice în comportamentul de cumpărare al consumatorilor, multe întreprinderi s-au străduit să rămână pe linia de plutire în timp ce gestionau o forță de muncă în mare parte remote.

Cu toate acestea, alte întreprinderi au înregistrat o creștere. Companiile din sectoarele SaaS, marketing și asistență medicală au înregistrat o cerere mare pentru serviciile lor, și au avut o creștere masivă a traficului și a veniturilor.

Dar a existat un dezavantaj ascuns al aceastei expansiuni rapide. Creșterea neașteptată poate, de asemenea, să stimuleze autosuficienta. Așadar, în timp ce 2020 a fost un an profitabil pentru mulți, neglijarea de a avea sisteme adecvate orientate spre viitor ar putea însemna un declin dureros în 2021.

Iată de ce nu trebuie să te complaci niciodată în ceea ce privește marketingul – și cum să îți configurezi afacerea pentru un succes durabil.

Diversifică prospectările

Majoritatea agențiilor de marketing au fost puternic dependente de conferințe în persoană pentru generarea de lead-uri. Dar, odată ce pandemia a forțat cele mai multe evenimente să devină virtuale, aceste agenții au fost forțate să se adapteze pentru a menține vânzările. Cu toate acestea, complezența  i-a determinat pe mulți să considere că sursa de lead-uri din timpul pandemiei va continua să fie sustenabilă și în 2021.

Ceea ce s-a întâmplat a fost defapt opusul, s-au înregistrat scăderi. Prin urmare, majoritatea au fost nevoiți să își reconsidere strategia de marketing, diversificând-o pentru a crește generarea de lead-uri.  Bazarea pe o sursă unică de lead-uri este rareori o strategie inteligentă sau durabilă.

Fie că e vorba de e-mail marketing, social media marketing, optimizarea motorului de căutare (SEO), sau altele, este important să ai întotdeauna un plan de rezervă, astfel încât afacerea ta să nu fie niciodată dependentă de un singur canal.

Construiește sisteme

Pe măsură ce s-au înregistrat creșteri în 2020, s-au depus majoritatea eforturilor în angajarea de noi membri ai echipei și în gestionarea proiectelor, toată atenția fiind pe clienți și instruirea noului personal, fiind ignorată aplicarea sistemelor corespunzătoare.

Această lipsă a sistemelor la scară a dus la blocaje și la o încetinire a creșterii în 2021.

Procedurile documentate și un sistem bine gândit de management al conținutului pot fi salvatoare în cazul gestionarii proiectelor, instruirea noilor membri ai echipei și integrarea noilor proiecte.

Gândește 5 ani în avans

Dacă 2020 ne-a învățat ceva, este că întregul peisaj de afaceri se poate schimba peste noapte. Mulți proprietari de afaceri s-au găsit într-o poziție aproape imposibilă, și anume aceea de a lua decizii care le-a schimbat cursul vieții. Lipsa de pregătire a determinat multe întreprinderi să se închidă pe termen nelimitat.

Deși este în regulă să gestionezi creșterea și să lucrezi la afacerea ta pe măsură ce evoluezi, nu trebuie să eviți să faci planuri pentru viitor. În schimb, să ai întotdeauna strategii de vânzare și de marketing, astfel încât să nu te găsești într-o situație dificilă, cu o singură sursă de lead-uri pentru afacerea ta.