
Interviu cu Neagu Corina, fondator DARE, despre readucerea umanului in “resursele umane”
Interviul de astăzi ne aduce în prim plan experiențele de viață pline de curaj ale Corinei Neagu, fondator dare.com.ro, care a intrat în lumea antreprenoriatului pentru a readuce <umanul în „resursele umane”>.
Business Agency: Vă invit să faceți o introducere a activității dumneavoastră și a proiectelor în care sunteți implicată.
Corina Neagu: Cu un prim loc de muncă la 16 ani, cu peste 20 de ani în resurse umane în companii mari și foarte mari, o pasiune pentru oameni și o carieră bazată pe integritate, onestitate, curaj și ambiție, acoperind multe roluri de conducere, am fondat Dare (Development Advice & Resources) în 2016 fiind cu adevărat conștientă că pot aduce valoare multor oameni și multor companii prin ceea ce fac cel mai bine: descoperind potențialul în oameni și făcându-l să funcționeze pentru ca aceștia să-și atingă obiectivele. Lucrul cu oameni din întreaga lume (susțin workshop-uri de resurse umane și management în Asia din 2015 și sunt profesor de business și HR la Business Academy din București) este uimitor, prin urmare îmi propun să ofer excelență în tot ceea ce fac: recrutare, design organizațional și dezvoltare, formare, centre de evaluare, coaching, consultanță în resurse umane și management. De asemenea, scriu pentru diferite publicații online, sunt formator și evaluator autorizat și partener a două companii ale căror instrumente le folosesc în procesele de design și dezvoltare organizațională, recrutare, centre de evaluare etc. Sunt mentor pentru comunități ca Professional Women’s Network, Grow HR, HR Hub, She is MOM. Lucrez cu adolescenți și tineri la început de carieră în programe de consiliere vocațională, dar și cu adulți care au nevoie de ajutor în a se reinventa, a-și găsi un loc de muncă sau care-și doresc altceva din punct de vedere profesional.
Îmi place foarte mult fiecare zi din viața mea, fiind pe deplin susținută de familie, și cred că misiunea mea este să fac bine, să contribui la schimbări pozitive în viața oamenilor și să readuc umanul în „resursele umane”.
În 2020 mi-am descoperit pasiunea pentru bun și frumos și am fondat Sweets & Spices, compania care-ți aduce fericire la pachet (cadouri personalizate, produse cofetărie, patiserie, organizare evenimente etc.).
Anul acesta am lansat podcastul “Cu ochii dați peste cap” (www.ochiipestecap.ro) din dorința de a vorbi nevorbitele din relațiile între adolescenți și părinții lor și de a-i aduce aproape unii de ceilalți printr-o mai bună înțelegere și comunicare.
BA: Cum a început totul?
CN: Am fost independentă de mic copil, mi-am câștigat libertatea financiară la 16 ani, odată cu primul job, iar antreprenoriatul simt că-mi vine mănușă, așa că după mai bine de 20 de ani în corporații decizia de a-mi înființa propria companie a venit natural și nu aș schimba asta. Și mi se pare mult mai eficient să poți oferi servicii către mai multe companii și mai mulți oameni care au nevoie de tine decât să fii angajatul unei singure companii unde ai totuși niște limitări.
BA: Cum ați recunoscut oportunitatea?
CN: De când mă știu am avut acest al șaselea simț de a recunoaște oportunitățile atunci când ele apar, lucru care s-a întâmplat și când eram angajată și-mi doream mai mult, să învăț, să mă dezvolt, să fac mai mult, și când am devenit antreprenor. Pentru asta e nevoie să fii o persoană extrem de deschisă și de dornică de provocări, pentru că oportunitățile apar doar celor care sunt deschiși să le vadă și să le primească, dar și dispuși să facă eforturi să le exploateze.
BA: Ce nivel de risc v-ați asumat când ați pornit afacerea?
CN: Am plecat la drum cu multe planuri, vise, fără să știu ceva concret despre cum se face business, fără bani, dar cu un capital de imagine, cu o reputație foarte bună și cu o încredere în mine fără margini pentru că nu m-am gândit niciodată că voi putea să eșuez, și iată, nici nu s-a întâmplat. Am riscat foarte mult și la primul business, Dare, și la Sweets & Spices, și cu lansarea podcastului, pentru că Dare finanțează totul. Nu există zi în care să nu mă gândesc că mai am peste 20 de ani de muncă și sunt mereu dornică de noi proiecte, să cunosc oameni noi, să mai construiesc ceva alături de ei.
BA: Care au fost primii pași în a vă face cunoscută afacerea?
CN: Prietenii m-au ajutat foarte mult, m-au recomandat, am folosit și folosesc online-ul, mai ales că eu nu fac vânzare directă către companii sau către persoane fizice, ci doar scriu despre ceea ce fac, povestesc despre evenimente, postez mult zilnic și păstrez vie legătura cu oamenii care mă urmăresc. Sunt implicată în multe comunități și mă bucură mult că oamenii mă recomandă și au încredere în mine și în ceea ce fac.
BA: Cu ce vă diferențiați de competiție?
CN: În general nu-mi place să fiu comparată cu nimeni și cred și-mi doresc ca ceea ce fac eu să mă poziționeze ca un profesionist atât în comunitatea oamenilor de Resurse Umane din România, și nu numai, dar și în comunitatea coachilor, consultanților, formatorilor, mentorilor și susținătorilor educației în România. Dacă oamenii mă aleg pe mine înseamnă că înțeleg că-mi doresc să ajut și să-i susțin și că am și instrumentele, experiența, atitudinea și motivația potrivite pentru a-i ghida pe drumul către performanță.
BA: Ce vă doriți de la business?
CN: Îmi doresc mult să ajung la cât mai multe companii și la cât mai mulți oameni; să reușim să construim împreună și, de ce nu, să schimbăm vieți în bine. Îmi mai doresc mult să am putere financiară astfel încât să investesc în educație, să cresc Sweets & Spices (îmi doresc un laborator în care să fac produse de calitate și să creez cadouri și momente minunate), să fac cât mai cunoscut podcastul, să călătoresc cu familia mea și să mă bucur de fiecare moment, pentru că eu muncesc ca să trăiesc, nu invers.
BA: De ce caracterstici personale v-ați folosit pentru a ajunge la acest nivel?
CN: Curaj, mult curaj, responsabilitate, o doză de nebunie fără de care sigur nu aș fi reușit, ambiție, enorm de multă muncă, entuziasm și dorința de a fi din ce în ce mai bună în tot ce fac. De exemplu începând din martie 2020 și până acum mi-am luat cinci certificări: una de evaluator, una de formator (nu o aveam pe cea de la ANC), una de coach pe care am tot amânat-o, una de cofetar/patiser și una de bucătar. Nu mă opresc aici, mai am enorm de învățat, iar din tot ce învăț dau mai departe.
BA: Care a fost cea mai mare provocare pe care ați întâmpinat-o în decursul carierei dumneavoastră?
CN: Să învăț de la oamenii care nu aveau cele mai bune sau curate intenții, să lucrez cu oamenii care nu-mi plăceau și să fac să-mi placă să lucrez cu aceștia, să accept că suntem extrem de diferiți și că nu pot cere celor din jur să facă lucrurile așa cum le fac eu sau să gândească așa cum gândesc eu, să refuz să lucrez cu clienți care nu se comportau onorabil și etic în business în ciuda unui câștig financiar important. Întotdeauna am preferat să fiu de partea integrității chiar dacă asta a avut un impact financiar, dar pe termen lung am avut mult mai mult de câștigat.
BA: Spuneți-mi vă rog, cum definiți succesul, din prisma experienței profesionale, dar și a celei personale?
CN: Pentru mine succesul înseamnă să am satisfacția lucrului bine făcut, să mă bucur de împlinirea și performanța oamenilor și companiilor cu care colaborez, să văd cum proiectele în care sunt implicată au rezultate, să primesc feedback-uri pozitive și mulțumiri de la părinții copiilor cu care am sesiuni de consiliere vocațională, de la cei pe care-i mentorez etc. Toate acestea îmi arată că fac bine ceea ce fac și mă provoacă să nu las garda jos și să muncesc în continuare, susținut, pentru obiectivele mele și ale lor.
Pe plan personal succesul este familia mea, cea mai mare realizare, căci fără ei nu aș fi cine sunt. Familia mea este motorașul, este valoarea mea principală și ei îmi dau energia și puterea pentru a face ceea ce fac. Am un soț foarte înțelegător și mereu gata să mă ajute și două adolescente care în ciuda bătăilor de cap (deh, vârsta!) sunt minunate și le iubesc cu toată ființa mea.
BA: Ce sfaturi aveți pentru cei ce vor să devină antreprenori?
CN: Să nu facă lucrurile ca mine. ? Lăsând gluma la o parte, eu nu pot decât să le recomand să identifice dacă antreprenoriatul este pentru ei, și aici mentoratul ajută mult, să-și facă un plan clar cu ceea ce-și doresc să facă, să ceară ajutor atunci când simt că nu se descurcă, să se documenteze, să analizeze nevoia pieței pentru ceea ce au de oferit, să-și pună bani de-o parte pentru minim un an de zile, pentru că nu se știe dacă în primul an le va merge sau nu afacerea, să învețe să folosească online-ul, să aibă un avocat și un contabil bun, să se înarmeze cu răbdare, cu mult curaj, cu entuziasm și să-și spună, constant, că vor reuși. Iar dacă totuși nu vor reuși, cu siguranță vor învăța o lecție extrem de prețioasă. Și dacă pot să facă și niște studii suplimentare legate de obiectul de activitate, cu atât mai bine. Mult succes tuturor, că potențial aveți și este uriaș, trebuie doar descoperit și exploatat!