
Influencerii virtuali sunt noua tendință în marketingul Social Media
Cu peste 1 miliard de oameni care folosesc social media în întreaga lume, este mai dificil ca niciodată pentru branduri să iasă în evidență. Astfel, apariția influencerilor a fost una dintre cele mai semnificative schimbări în marketing în ultimul deceniu.
Unii marketeri creativi au decis să găsească o alternativă la abordarea tipică a influencerilor și în schimb să-și creeze ei proprii ambasadori ai brandului folosind inteligența artificială. Acești influenceri virtuali sunt personaje fictive create de calculator, ale căror „personalități” sunt în întregime fictive. Acestea sunt asociate cu imagini animate de la artiști digitali pentru a recrea cu precizie caracteristicile subtile ale fețelor umane. Unele companii își construiesc proprii influenceri de la zero, creând propriul lor personaj pe care îl pot controla în totalitate.
Lil Miquela și prietenii
Utilizatorii Instagram au văzut deja creații precum Lil Miquela, în vârstă de 19 de ani, lansând muzică în timp ce trece printr-o dramă atent scriptată, care a ținut cu sufletul la gură 1.6 milioane de adepți. Lil Miquela, creată de firma din L.A., Brud, poate fi declarată ca fiind cea care a început acest fenomen al influencerilor CGI în 2016, când a explodat pe Instagram. Acum ea este o figură cunoscută în reviste de modă și reprezintă o gamă largă de branduri de lux. Mai mult de 80,000 de persoane ascultă melodiile lui Lil Miquela pe Spotify în fiecare lună. Ea a dat interviuri de la Coachella și a arătat un tatuaj realizat de un artist care a tatuat-o pe Miley Cyrus. Până când creatorii ei au dezvăluit adevărata ei proveniență, mulți dintre fanii ei au fost convinși că era o adolescentă adevărată.
La fel ca Lil Miquela, Blawko a fost creat de Brud. Reprezentat de stilul streetwear și tatuaje, se descrie ca fiind un “tânăr simbol sexual robot”. El este, probabil, cel mai misterios dintre toți influencerii virtuali din cauza măștii care acoperă jumătate din fața lui. El a devenit popular în rândul utilizatorilor pentru caracterul sau relaxat și relația sa cu Bermuda, un alt influencer CGI.
Aceasta tendință este de durată?
Cu doar câțiva ani în urmă, ideea de influenceri de social media a fost în fază incipientă, astfel încât popularitatea lor arată cât de repede această tendința a preluat controlul asupra imaginației publicului. Utilizarea influencerilor virtuali aduce beneficii brandurilor, deoarece le oferă control deplin, economisește timp căutând influencerul uman potrivit și reduce riscul feedback-ului negativ. Pe de altă parte, ar putea fi un alt experiment de marketing care dispare, și nu o tendință care va schimba cursul marketingului.
Însă, mulți proprietari de agenții de marketing declară că influencerii virtuali vor fi inevitabili în următoarele 12 luni. Aceștia pot fi disponibili 24/7 și au o personalitate modelabilă pentru a fi exact ceea ce brandurile doresc. Aceste lucruri reprezintă avantaje uriașe pentru branduri, deoarece le oferă ambasadorul perfect.
Influencerii virtuali au de aproape trei ori mai mult angajament decât adevărații influenceri. Asta înseamnă că urmăritorii sunt mai implicați în conținutul influencerilor CGI. Noutatea este un element cheie al popularității lor actuale, iar pe măsură ce modelele digitale vor deveni un lucru obișnuit, vor pierde o parte din acest interes. Dar se va ajunge aici? Se va putea face diferența între cine este real și cine nu în viitor? Statisticile sugerează că această tendință va deveni un subiect mai mare de discuție.