Să lucrăm împreună
hello@businessagency.ro
Soluții creative. Experiență.
Back to top

Business Agency

  /  Business   /  Evoluția afacerilor post-pandemie

Afacerile s-au schimbat, poate pentru totdeauna, din cauza coronavirusului. Există cinci calități care vor fi esențiale pentru ca liderii de afaceri să își găsească drumul spre noul normal: rezolvare, reziliență, revenire, reimaginare și reformă.

Există patru domenii strategice pe care trebuie să se concentreze: recuperarea veniturilor, reconstruirea operațiunilor, regândirea organizației și accelerarea adoptării soluțiilor digitale.

Recuperarea rapidă a veniturilor

Nu va fi suficient ca întreprinderile să își recupereze treptat veniturile, pe măsură ce criza se reduce. Acestea vor trebui să-și regândească în mod fundamental profilul de venituri, să se poziționeze pe termen lung și să devanseze concurența.

Recuperarea rapidă a veniturilor nu este doar o modalitate de a supraviețui crizei. Este noul normal pentru modul în care companiile vor trebui să opereze și există trei pași prin care se poate realiza acest lucru.

Identificarea și prioritizarea oportunităților de venituri. Ceea ce este important este identificarea surselor primare de venituri și, pe această bază, să se realizeze mutările necesare înainte de începerea completă a redresării. Acest lucru poate include lansarea unor campanii specifice pentru a recâștiga clienții fideli; dezvoltarea de experiențe pentru clienți axate pe creșterea sănătății și a siguranței; ajustarea prețurilor și a promoțiilor bazată pe date noi; realocarea cheltuielilor pentru surse de creștere dovedite; training-uri pentru departamentul de vânzări pentru a sprijini vânzarea la distanță; crearea de condiții de plată flexibile; digitizarea canalelor de vânzări; și automatizarea proceselor de vânzări pentru a vinde mai mult.

Acționarea rapidă. În timpul crizei actuale, întreprinderile au lucrat mai rapid și mai bine decât au crezut că este posibil cu doar câteva luni în urmă. Menținerea acestui sentiment de posibilitate va fi o sursă durabilă de avantaj competitiv.

Dezvoltarea unui model de operare agil. Conduși de un sentiment de urgență, liderii de marketing și vânzări sunt din ce în ce mai dispuși să îmbrățișeze metode agile, cum ar fi videoconferințe rapide pentru a rezolva problemele și pentru a oferi echipelor la distanță mai multă autoritate decizională. În acest sens, „agil” înseamnă punerea în aplicare a unui nou model de operare construit în jurul clientului și susținut de procesele și guvernanța adecvate.

Reconstruirea operațiunilor

Pandemia de coronavirus a schimbat radical modelele de cerere pentru produse și servicii în diferite sectoare, evidențiind în același timp punctele slabe în lanțurile de aprovizionare și rețelele de servicii globale. În același timp, a fost uimitor cât de repede s-au adaptat multe companii, creând noi niveluri radicale de vizibilitate, agilitate, productivitate și conectivitate pentru clienți.

Pe măsură ce liderii de operațiuni încearcă să reinventeze modul în care lucrează și astfel poziționându-se în cadrul noului normal, apar cinci teme.

Consolidarea rezilienței operațiunilor. Companiile de succes își vor reproiecta operațiunile și lanțurile de aprovizionare pentru a se proteja împotriva unei game mai largi și mai acute de potențiale șocuri.

Accelerarea digitalizării lanțului valoric de la un capăt la altul. Crearea acestui nou nivel de reziliență al operațiunilor ar putea fi costisitoare, atât în timp, cât și în resurse. Însă, operațiunile cu costuri reduse și flexibilitate ridicată nu sunt doar posibile, ci chiar există.

Creșterea rapidă a transparenței cheltuielilor de capital și de operare. Pentru a supraviețui și a prospera în contextul crizei economice, companiile trebuie să își construiască operațiunile în jurul unei abordări restructurate a cheltuielilor.

Acceptarea și adoptarea viitorului muncii. Definirea viitorului muncii prin utilizarea mai multor automatizări și tehnologii, a fost întotdeauna scopul. COVID-19 a grăbit ritmul. Angajații din toate funcțiile au învățat cum să finalizeze sarcinile de la distanță, utilizând instrumente digitale de comunicare și colaborare.

Reimaginarea unui avantaj competitiv de operațiuni sustenabile. Schimbările dramatice în structura industriei, așteptările clienților și modelele de cerere creează necesitatea unor schimbări la fel de dramatice în strategiile de operare pentru a crea avantaje competitive și noi propuneri de valoare pentru clienți.

Luarea de măsuri. Pentru a ține pasul în timpul pandemiei COVID-19, companiile s-au mișcat rapid. Planificarea vânzărilor și a operațiunilor se făcea săptămânal sau chiar lunar; acum are cadență zilnică. Pentru a valorifica acest progres, viteza va continua să fie esențială.

Regândirea organizației

În toiul crizei coronavirus, organizațiile au fost forțate să lucreze în moduri noi. O mare parte din acest progres provine din schimbările modelelor de operare. Obiectivele clare, echipele focusate și luarea rapidă a deciziilor au înlocuit birocrația din cadrul corporațiilor.

Acum, pe măsură ce lumea începe să se mute în era post-COVID-19, liderii de afaceri trebuie să-și asume angajamentul de a nu se întoarce la modelele anterioare. Modul în care își regândesc organizațiile va contribui în mare măsură la determinarea avantajului competitiv pe termen lung al acestora.

Mai exact, ei trebuie să decidă cine sunt, cum să lucreze, și cum să crească.

Într-o criză, ceea ce contează devine foarte clar, foarte rapid. Strategia, rolurile, proprietatea personală, orientarea externă și modul de conducere – toate pot fi văzute mult mai clar acum.

Mulți lideri reflectă asupra faptului că echipele restrânse și agile construite în grabă pentru a face față urgenței COVID-19 au luat decizii importante mai bune și mai rapid. Ceea ce au învățat companiile nu poate fi neînvățat – și anume, că o organizație care deleagă luarea deciziilor într-o rețea dinamică de echipe este mai eficientă.

La ieșirea din criză, organizațiile trebuie să răspundă la întrebări importante legate de creștere și scalabilitate. Trei factori vor avea cea mai mare importanță: capacitatea de a încorpora date și analize în procesul decizional; crearea unor platforme de învățare care să sprijine atât experimentarea și învățarea individuală, cât și cea instituțională la scară largă; și cultivarea unei culturi organizaționale care să încurajeze crearea de valoare cu alți parteneri.

Accelerarea digitalizării

În ultimele luni, a existat o transformare a modului în care interacționăm cu cei dragi, a modului în care ne facem munca, călătorim, primim asistență medicală, petrecem timp liber, și a modului în care efectuăm multe dintre tranzacțiile de rutină ale vieții. Aceste schimbări au accelerat migrarea către tehnologiile digitale la o scară și o viteză uimitoare, în toate sectoarele.

Pentru a face față tuturor provocărilor, liderii de afaceri vor trebui să stabilească o agendă digitală ambițioasă – și să o îndeplinească rapid.

Există patru elemente ale acestei agende:

Reorientarea eforturilor digitale pentru a reflecta așteptările aflate în continuă schimbare ale clienților. Pentru a se adapta, companiile trebuie să regândească rapid experiențele clienților și să accelereze dezvoltarea de soluții digitale.

Utilizarea datelor, Internetului Obiectelor, și AI pentru a gestiona mai bine operațiunile. În paralel, întreprinderile trebuie să includă date noi și să creeze noi modele care să permită luarea de decizii în timp real.

Accelerarea modernizării tehnologiei. De asemenea, întreprinderile vor trebui să își îmbunătățească considerabil productivitatea IT pentru a-și reduce baza de costuri și pentru a finanța dezvoltarea rapidă și flexibilă a soluțiilor digitale.

Creșterea vitezei și a productivității soluțiilor digitale. Pentru a face față crizei și consecințelor acesteia, companiile trebuie nu numai să dezvolte rapid soluții digitale, ci și să își adapteze organizațiile la noile modele de operare și să ofere aceste soluții clienților și angajaților la scară largă.

Ceea ce toate aceste abordări împărtășesc, pe lângă accentul pus pe dovezi, este o încredere redescoperită în puterea ingeniozității afacerii, în special în perioadele de criză, de a crea nu doar asocieri rezistente, ci și de a adresa și ameliora nevoia umană reală.