Să lucrăm împreună
hello@businessagency.ro
Soluții creative. Experiență.
Back to top

Business Agency

  /  Marketing   /  Email marketing pentru afacerea ta

E-mail marketingul este foarte eficient în lumea digitală de astăzi. Potrivit Hubspot, 99% dintre consumatori își verifică zilnic emailul și este de departe modalitatea preferată de a primi actualizări de la branduri.

Acesta poate ajuta afacerea ta în foarte multe moduri, cum ar fi posibilitatea de a crea conținut personalizat pentru clientul tău, de colectare de feedback și sondaje, de îmbunătățire a vânzărilor, de comunicare cu publicul țintă, de generare de trafic pe site, creșterea numărului de lead-uri, și, desigur, posibilitatea de a avea propria listă de contacte a afacerii.

Alege furnizorul de servicii de marketing prin e-mail

Este necesar un furnizor de servicii de email marketing pentru a deschide un astfel de canal. În acest fel, poți configura automatizări și poți trimite buletine informative zilnice către persoanele de contact și abonați.

De asemenea, poți beneficia de șabloanele lor de e-mail și de instrumentele analitice care te pot ajuta să te dezvolți. Câțiva dintre furnizorii de e-mail marketing sunt Mailchimp, Constant Contact, Privy și Klaviyo.

Adună contacte pentru lista de e-mail marketing

Cel mai bun mod de a face acest lucru este prin intermediul site-ului tău sau a unei pagini de destinație. Ceea ce se recomandă de obicei este instalarea unei ferestre de tipul pop-up de e-mail și adăugarea unui formular încorporat pe site-ul tău. Și, desigur, atunci când faci acest lucru, ai nevoie de un fel de stimulent.

În prezent, dacă nu ești un brand foarte bine-cunoscut, îndemnul “înscrie-te pentru lista VIP” nu va funcționa.

Există multe modalități de a oferi clienților tăi un stimulent pentru a se înscrie la lista de e-mail marketing. În primul rând, dacă ești un brand de e-commerce, poți oferi un discount de 10% sau 15% clienților la prima comandă. Dacă le plac produsele tale în timpul vizitei lor pe site-ul tău, sunt șanse ca aceștia să se înscrie în lista de contacte.

Dacă ești o afacere bazată pe servicii, cel mai bine este să furnizezi informații gratuite. Acestea pot fi sub forma unui PDF descărcabil, cu un ghid informativ care poate fi vizualizat numai după adăugarea adresei lor de e-mail.

Un lucru important de care trebuie să ții cont este să nu cumperi NICIODATĂ o listă de e-mail. E-mail marketingul este în întregime despre construirea și cultivarea relațiilor. Care este rostul de a avea o listă de e-mail cu persoane care nu au arătat interes în brand-ul tău în primul rând?

Configurează un e-mail de bun venit

După ce ai configurat pop-up-ul, formularul încorporat și/sau pagina de destinație, cel mai bine este să creezi o automatizare, care este e-mailul tău de bun venit.

Când cineva se înscrie în lista de contacte, este întotdeauna frumos să revii cu un email de bun venit, deoarece astfel îți creezi prima impresie. De obicei, în cazul în care cineva subscrie la lista de e-mail în urma stimulentelor discutate mai sus, acesta va aștepta să primească ceea ce i s-a promis, fie că e ghidul PDF sau codul de cupon.

În e-mailul de bun venit, începe prin a saluta politicos noul abonat, apoi oferă-i stimulentul, și încheie cu câteva rânduri despre brandul tău, împreună cu un îndemn la acțiune. În plus față de acest lucru, este important să te asiguri că e-mailul tău reprezintă brandul în totalitate, de la paleta de culori și până la logo.

Proiectează șablonul de e-mail

Majoritatea furnizorilor de e-mail marketing au mai multe șabloane din care poți alege și au caracteristici simple de tipul drag-and-drop. Atunci când creezi șablonul, este important să te asiguri că are un aspect curat, atrăgător, care va transmite mesajul rapid.

Oamenii de obicei, petrec mult timp pe telefoanele lor, astfel că este importat să te asiguri că designul este responsiv și atrăgător.

Utilizează logo-urile și culorile companiei tale, astfel încât audiența ta să își poată forma o imagine de ansamblu despre cum arată brandul tău. Consecvența este esențială!

Învață să scrii mesaje convingătoare

Acest lucru tinde să fie o sarcină descurajantă pentru mulți, dar poate deveni una ușoară, cu puțină practică! Când scrii un e-mail, trebuie să te asiguri că este distractiv, nu prea lung și direct la subiect.

Îți recomandăm să începi cu un titlu și cu o ofertă, urmate de explicația modului în care produsul sau serviciul va ajuta cititorul tău, și încheie cu un apel la acțiune. Această metodă te poate ajuta să scrii newslettere bune.

Subiectul mailului este important

Subiectul e-mailului tău este la fel de important ca și conținutul din e-mail, dacă nu mai mult. Subiectul este primul lucru pe care audiența ta îl va vedea, nu e-mailul în sine. Acestea fiind spuse, subiectul trebuie să fie distractiv, scurt și intrigant, ce va atrage atenția publicului tău determinându-l să facă clic pe e-mail pentru a citi mai mult.

Testează întotdeauna e-mailul înainte de a-l trimite

Verificarea textului este importantă, dar îți sugerăm să faci întotdeauna un test trimițând mailul mai întâi ție înainte de a-l trimite la lista ta. Nu știi niciodată unde pot exista erori, fie în alinierea imaginilor sau a unui anumit text ce poate arăta ciudat pe mobil. Nu există niciun buton de “înapoi” în cazul e-mailurilor trimise, astfel încât acordă-ți un minut suplimentar pentru a face un test!

Stabilește cel mai bun moment pentru a trimite e-mailul

Când vine vorba de trimiterea e-mailului, este bine să te asiguri care este momentul perfect. Nu vrei să trimiți noaptea târziu, atunci când lista de corespondență poate dormi, și nu vrei să-l trimiți nici într-o dimineață de luni, când membrii din lista ta pot fi ocupați cu începutul zilei lor la locul de muncă.

Cel mai bun mod de a îți da seama de cel mai bun moment pentru a trimite newsletter-ul este prin a face teste trimițând newsletterele la momente diferite.

Urmărește rezultatele

Nu în ultimul rând, urmăreste numerele! Orice instrument bun de e-mail marketing îți oferă opțiunea de a vedea rata de deschidere a mailului, ratele de dezabonare și multe altele. Cu ajutorul acestor numere, este important să afli cum poți îmbunătăți procesul în timp.

Citirea rapoartelor de e-mail după trimiterea newsletterelor te va ajuta întotdeauna și îți va oferi informații valoroase. Verifică link-urile specifice care au fost accesate, astfel încât să poți înțelege mai bine ce conținut a fost cel mai popular.