
Digitalizarea este un subiect de discuție serios în societate, mediul academic și industrie. Cu toate acestea, digitalizarea este adesea interpretată greșit și confundată cu digitizarea.
În ciuda faptului că termenii sunt foarte specializați și fundamental diferiți, aceștia sunt adesea utilizați în mod nediferențiat, sunt definiți în linii mari și aplicați în mod inconsecvent. În plus, mulți lideri de afaceri cred în mod eronat că procesele de digitizare vor duce la digitalizare sau transformare digitală.
Dezambiguizarea acestor concepte nu este doar un exercițiu semantic, ci și un exercițiu de a valorifica întregul potențial de transformativ al unei mentalități și strategii digitale.
Ce este digitalizarea?
Au fost propuse mai multe definiții ale digitalizării. Din punct de vedere academic, Brennen și Kriess definesc digitalizarea prin comunicare digitală și impactul pe care îl are media digitală asupra vieții sociale contemporane. În glosarul IT al lui Gartner, digitalizarea este „utilizarea tehnologiilor digitale pentru a schimba un model de afaceri și pentru a oferi noi oportunități de venituri și de creare de valoare; este procesul de trecere la o afacere digitală”.
O afacere digitală este rezultatul unei multitudini de procese de digitalizare și un pas esențial către transformarea digitală.
Digitizare și digitalizare: care este diferența?
La bază se află argumentul că digitalizarea nu poate avea loc fără digitizare. Digitizarea este conversia tehnologiilor analogice în digitale, în timp ce digitalizarea este utilizarea tehnologiilor digitale și a datelor digitizate pentru a influența modul în care se lucrează, pentru a transforma modul în care clienții și companiile se angajează și interacționează și pentru a crea noi fluxuri de venituri (digitale).
Digitizarea se referă la optimizarea internă a proceselor (de exemplu, automatizarea muncii, reducerea la minimum a hârtiei) și duce la reducerea costurilor. Invers, digitalizarea este o strategie sau un proces care merge dincolo de implementarea tehnologiei pentru a implica o schimbare profundă, de bază, la întregul model de afaceri și la evoluția muncii.
Digitalizarea și transformarea digitală
Transformarea digitală necesită o adoptare mult mai largă a tehnologiei digitale și a schimbării culturale. Transformarea digitală se referă mai mult la oameni și mai puțin la tehnologia digitală. Este nevoie de schimbări organizaționale care să fie centrate pe client, susținute de conducere, determinate de provocări radicale pentru cultura corporativă și de efectul de pârghie al tehnologiilor care împuternicesc și ajută angajații.
Atunci când se ia în considerare că „transformarea digitală a fost denumită odată „computerizare”, nomenclatura contează atunci când se discută fenomene în care terminologia se schimbă la fel de rapid ca tehnologia. În cazul în care liderii de afaceri cred că pot digitiza o afacere sau digitaliza suficiente procese pentru o transformare digitală, aceștia au înțeles greșit termenii și ratează oportunități de a evolua, de a câștiga avantaj competitiv, de a răspunde la așteptările și cererile consumatorilor și angajaților.
Discrepanța dintre recunoașterea digitalului ca fiind o necesitate competitivă și implementarea cu succes a unei strategii de transformare sugerează că mulți lideri nu sunt siguri cum să valorifice oportunitățile pe care le oferă tehnologia digitală oamenilor, proceselor și tehnologiei.
Cei care deprioritizează sau ignoră digitalizarea fac acest lucru pe riscul lor, mai ales atunci când șansele de a fi depășiți de o competiție iute și neîndurătoare sunt foarte mari.