
Din cauza încetinirii preconizate a activității economice în 2020, comerțul electronic a explodat, iar transformarea digitală s-a accelerat. Multe întreprinderi au încercat, pentru prima dată, să își reproducă vânzările în magazine digitale.
Dar ce face ca un site web să se potrivească nevoilor tale? Desigur, ai nevoie de conținut autentic și captivant, precum și de o prezență în social media. Mai presus de toate, ai nevoie de un site care este funcțional, rapid și sigur.
Pentru început, un site rapid și de încredere oferă o experiență pozitivă utilizatorului, ceea ce crește traficul site-ului tău. În al doilea rând, aceasta crește șansele de a avea un rank SEO bun, ceea ce înseamnă că potențialii clienți vor fi în măsură să găsească site-ul tău mai ușor. Și furnizorul de găzduire te poate ajuta cu toate acestea.
De ce este viteza site-ului importantă pentru SEO?
Răspunsul scurt este că un site mai rapid oferă o experiență mai bună a utilizatorului, duce la mai mult trafic și conversii, iar toate acestea contribuie la îmbunătățirea SEO și la creșterea rank-ului.
Google consideră viteza ca fiind un factor în stabilirea rank-ului
Într-un efort de a îmbunătăți experiența utilizatorilor pe web, Google a inclus în anul 2010 viteza paginii în analiza lor SEO. În 2020, Google a anunțat că trei noi metrici referitoare la experiența utilizatorului, cunoscute sub numele de Core Web Vitals, vor fi incluse ca un factor de rang ca parte a experienței Google Page.
Boți Google efectuează teste pe un site bazate, printre altele, pe aceste valori, pentru a determina viteza site-ului.
Viteza afectează rata de conversie
Răaspunde-ți la această întrebare: de câte ori ai părăsit o pagină web deoarece se încărca încet? Conform studiilor, primele cinci secunde ale timpului de încărcare a paginii au cel mai mare impact asupra ratelor de conversie, iar fiecare secundă suplimentară reduce ratele de conversie cu o medie de 4.42%.
Având în vedere viteza site-ului încă de la începutul unui proiect online poate avea un impact semnificativ asupra ratei de succes.
Viteza afectează rata de respingere
Viteza redusă a site-ului are un impact substanțial asupra ratelor de respingere. O încărcare a paginii timp de 7 secunde poate avea o rată de respingere de 32.3%. În comparație, o pagină care se încarcă timp de 2 secunde poate avea o rată de respingere de aproximativ 9.61%. Această corelație clarifică motivul pentru care întreprinderile au nevoie de site-uri web rapide.
Desigur, conținutul și designul site-ului ar trebui să entuziasmeze vizitatorii, dar ar trebui să fie, de asemenea, optimizat pentru a fi ușor și rapid, oferind în același timp o experiență fantastică de utilizare.
Alegerea furnizorului de hosting
Când vine vorba de crearea unui site de afaceri, una dintre cele mai importante cheltuieli este găzduirea web. Când vine vorba de crearea mai multor site-uri web, trebuie să fii foarte atent și să verifici dacă furnizorul de hosting oferă instrumentele potrivite pentru tine.
Cum să îmbunătățesti viteza site-ului
Începând cu furnizorul de găzduire, iată o listă cu cele mai bune practici pentru îmbunătățirea performanței site-ului web:
- Optimizează media
Unele practici bune de optimizare media includ comprimarea imaginilor fără a sacrifica calitatea, servind imagini în formate de generație următoare, cum ar fi WebP.
- Permite compresia
Utilizarea aplicațiilor de compresie a fișierelor, cum ar fi Gzip și Brotli, va reduce dimensiunea fișierelor CSS, HTML și JavaScript. Acest lucru înseamnă că browser-ul va fi capabil să încărce astfel de fișiere mult mai repede, permițându-ți să crești viteza site-ului și, ca urmare, scorul SEO.
- Activează memorarea în cache a întregii pagini
Memorarea în cache a întregii pagini înseamnă că paginile site-ului tău sunt salvate ca fișiere HTML pe server după prima încărcare. Întregul conținut al paginii din baza de date va fi afișat numai la prima vizită pe site-ul tău.
- Optimizează front-end-ul
Reduceți dimensiunea reală a paginii tale web și îmbunătățeste timpul de încărcare utilizând diverse optimizări front-end, cum ar fi miniarhivarea fișierelor CSS și JS, optimizarea fonturilor și multe altele.
- Folosește CDN
Utilizați o rețea de livrare a conținutului (CDN) pentru a reduce timpul necesar pentru încărcarea tuturor vizitatorilor. CDN va memora conținutul într-o rețea globală de servere și va încărca site-ul tău de la cel mai apropiat server de vizitatorul tău, îmbunătățind experiența acestora pe pagina ta.
Optimizarea vitezei site-ului web este un proces continuu care necesită întreținere și respectarea anumitor reguli. Va deveni a doua natură odată ce vei înțelege esența acesteia. Crearea de site-uri frumoase, cu conținut autentic, care sunt rapide și de încredere va aduce succesul online al afacerii tale.