Să lucrăm împreună
hello@businessagency.ro
Soluții creative. Experiență.
Back to top

Business Agency

  /  Marketing   /  Cum să scrii povestea de origine a afacerii tale

O poveste de brand convingătoare îi ajută pe oameni să se conecteze, să-și amintească și să aibă încredere în tine. Cele mai emblematice povești de origine se concentrează pe „motivul” din spatele înființării companiei tale.

Fiecare afacere a început ca o idee, o viziune sau o descoperire accidentală. De la magazinele locale la marile corporații, fiecare brand are o poveste de origine – iar clienții vor să o audă. Datele de la Sprout Social au descoperit că 57% dintre consumatori vor cheltui mai mult cu un brand cu care se simt conectați, iar 76% vor cumpăra de la ei în defavoarea unui concurent.

Mai mult ca niciodată, consumatorii doresc să înțeleagă și să se alinieze cu scopul, valorile și identitatea unei companii. Ei doresc ca brandurile să fie mai umane și mai savurabile – ce modalitate mai bună de a face asta decât să explici “iată cum am ajuns aici”? Așadar, te poți apropia spunând care este, fără îndoială, cea mai importantă poveste a brandului tău.

Ce este povestea originii?

O poveste despre origine este o narațiune simplă, digerabilă, care explică modul în care a fost inițiată compania ta. Povestea de origine a afacerii tale ar putea include cine, ce, unde, când și cum ale începuturilor afacerii tale. Cele mai memorabile povești de origine se concentrează pe „motivul” modului în care s-a înființat compania.

De ce povestea ta de brand este importantă

Aproape toată lumea știe că Apple a început într-un garaj, Facebook a fost dezvoltat într-o cameră de cămin, iar Coca-Cola a fost inițial un medicament. Poveștile de acest gen ne captează atenția și ne rămân în amintiri. Potrivit unei multitudini de surse, povestirea este practic în ADN-ul nostru. Astfel, a spune povestea de brand este una dintre cele mai rapide moduri de a construi o conexiune cu publicul.

În al doilea rând, povestea ta de origine este diferențiatorul tău. Este ceea ce te diferențiază de alte companii care oferă servicii sau produse similare. Într-o piață hipercompetitivă, o poveste convingătoare îi ajută pe clienți să înțeleagă cine ești și le oferă un motiv pentru a te alege peste ceilalți.

În cele din urmă, o poveste de origine bună întărește brand-ul și poate duce la creșterea vânzărilor și a loialității clienților. De asemenea, poate atrage și inspira angajații în timp ce servește la consolidarea culturii și valorilor companiei tale.

Sfaturi pentru povestea de origine a brandului tău

Definirea și relatarea poveștii de origine a mărcii tale poate fi o sarcină descurajantă. Nu îți face griji, totuși — povestea ta va evolua în timp, pe măsură ce compania crește. Pentru a te ajuta să începi, iată câteva sfaturi care te ajută să spui o poveste antrenantă.

Fii autentic

Asigură-te că povestea ta se simte personală, onestă și autentică. Este în regulă să îți împărtășești începuturile umile sau provocările timpurii (ar putea chiar să îți facă brandul mai plăcut), dar nu inventa ceva doar pentru că sună bine.

Fii concis

O poveste de origine bună este ușor de spus, repovestit și recunoscut. Prin urmare, trebuie să fie clară și concisă. Mai degrabă decât să incluzi fiecare dată și detaliu, încearcă să te concentrezi pe momentul „aha”, care este evenimentul central care a dezvăluit o nevoie nesatisfacată sau un nou mod de a face lucruri.

Clientul este eroul

Poate suna contraintuitiv, dar povestea ta de origine nu este doar despre companie sau fondator.

Asigură-te că o legi și de client prin evidențierea problemei pe care ai rezolvat-o pentru ei sau a beneficiilor unice pe care ai dorit să le furnizezi.

Utilizează detalii specifice

La fel cum cărțile și filmele preferate utilizează imagini detaliate, așa ar trebui să fie și povestea ta. Creează o imagine în mintea publicului tău, partajând detalii specifice despre personaje, circumstanțe și modul în care te simțeai. Aceste detalii vor atrage oamenii și vor face povestea mai reală.

Fii inspirat

Există o mulțime de povești de origine bune care te pot inspira. Caută alte persoane din industria ta sau mărcile pe care le admiri pentru inspirație.

Fii consecvent

Odată ce ai povestea de origine a afacerii tale, partajeaz-o în mod constant. Spune povestea pe site-ul tău, pe social media și în interviuri. Învață-i și pe angajații tăi și insuflați-o în cultura companiei. Povestind-o constant vei face brandul memorabil și vei aminti oamenilor de ce ar trebui să se conecteze cu tine.