
Generarea unei idei de afaceri poate fi dificilă, cel mai rău lucru pe care îl poate face un antreprenor este să presupună că există o problemă și să construiască o afacere pe baza acestei presupuneri. Dacă urmărești să generezi idei business-to-business (B2B), trebuie să te concentrezi pe LinkedIn.
De ce ar trebui să iei legătură cu potențialii clienți de pe LinkedIn
Există o serie de motive pentru care ar trebui să iei legătura cu potențialii utilizatori înainte de a începe o afacere. Cel mai important, astfel te asiguri că o să construiești ceva ce oamenii vor folosi și pentru care vor fi dispuși să plătească. Este mult mai ușor să construiești ceva în funcție de nevoile utilizatorului, în loc să îți adaptezi produsul pentru a se potrivi nevoilor acestora după lansare.
Deci, de ce să utilizezi LinkedIn pentru a îți dezvolta ideea de afaceri? În primul rând, este o rețea profesională, astfel încât oamenii se așteaptă la întrebări de lucru acolo. Atâta timp cât solicitarea ta se pliază pe industria, munca sau alți factori profesionali, există o șansă bună ca aceștia să ia legătura și să înceapă o conversație cu tine.
De asemenea, este mult mai ușor de definit un anumit public bazat pe locație, funcție și industrie. Acest lucru este util mai ales dacă explorezi o idee de afaceri care se adresează altor companii și trebuie să-ți rafinezi atenția în jurul anumitor profesioniști sau chiar al unui grup de organizații.
Cum să generezi idei de afaceri cu LinkedIn
Cel mai bun mod de a explora idei de afaceri este prin contactarea directă a membrilor LinkedIn. Vei vedea mult mai mult angajament, vei putea să aprofundezi anumite întrebări specifice, și poate să construiești relații cu viitori clienți.
În plus, pe măsură ce începi să iei legătura cu membrii LinkedIn, poate fi de ajutor angajarea cu utilizatorii de pe LinkedIn și în alte moduri. Caută grupuri din industrie la care te poți alătura sau începe prin a participa la conversații ale utilizatorilor bazate pe subiecte care sunt legate de ideile de afaceri pe care le explorezi.
Folosește această metodă ca o modalitate de a îți construi prezența pe LinkedIn și de a deschide căi naturale pentru conexiune. Poți începe prin a face referire la un articol partajat de un utilizator, comentariul pe care l-au lăsat la un post, sau la faptul că sunteți ambii parte din aceeași industrie.
Explorează piața
Înainte de a începe să iei legătura cu utilizatorii LinkedIn, cel mai bine este să te hotărăști la o anumită industrie pe care dorești să o explorezi. De asemenea, ar fi bine să faci unele cercetări inițiale de piață, care pot informa ideea ta și oportunitatea de care ești interesat. În general, trebuie să afli dacă industria este o piață în creștere și cât de reglementată este.
Verifică-ți conexiunile
Cel mai bun mod de a începe să îți rafinezi ideile este să te uiti la conexiunile curente și să vezi dacă oricare dintre acestea este conectată cu persoane din industria de care ești interesat. Acestea sunt conexiunile de nivel 2, ceea ce înseamnă că ești conectat indirect cu o industrie sau persoana prin cineva pe care îl cunoști.
Rafinează-ți căutările
Următorul pas este de a stabili tipurile de companii cu care dorești să lucrezi. Acest lucru te va ajuta să rafinezi în continuare căutarea pe baza cercetării pe care ai început-o deja în pașii de mai sus. Stabilirea tipurilor de afaceri pe care dorești să le contactezi poate defini în continuare ideea și oportunitatea pentru un anumit tip de afacere.
Generează o listă
Odată ce ai o industrie, conexiuni reciproce, și roluri/afaceri în minte, este timpul să pui la punct o listă.
Iar aici te ajuta bara de căutare din LinkedIn și filtrele acesteia, unde poți scrie numele companiilor pe care le ai în minte, rolul de care ești interesat și vei primi la final o listă de oameni cu care poți lua legătura.
Contactează
Acum, că ai o listă de persoane, este timpul să te conectezi cu ei. Poți utiliza funcția InMessage (care este o funcție LinkedIn plătita, dar mesajul tău ajunge direct la ei) pentru a trimite cât de multe mesaje dorești, sau apasă butonul de “Conectează” și în caseta ce apare adăuga mesajul. Reține că aceștia se vor conecta cu tine, sau îți vor răspunde doar dacă mesajul tău rezonează cu ei.
Nu uita, nu fiecare mesaj va rezona. În schimb, focuseaza-te pe volum la început pentru a crește șansele de a te conecta cu utilizatorii din domeniul tău de interes. Încearca să îți simplifici cercetarea cât mai mult posibil, ceea ce înseamnă să cauți tendințe în răspunsul pe care îl obții de la cei cu care ai încercat să te conectezi.
Scopul este de a ajunge la punctul în care înțelegi în mod clar problema persoanei, de ce se întâmplă și ce fel de probleme provoacă. În cazul în care o costă pe acea persoană mulți bani, timp sau pierdere în vânzări, atunci este un bun concurent pentru o idee de afaceri.
Acest proces poate părea descurajant; cu toate acestea, este un mod foarte rapid de a genera concepte și de a construi o rețea în același timp. În același timp cercetezi și angajezi potențialii clienți înainte de a construi ceva. Acest lucru îți poate crește șansa de a găsi o potrivire pe piața de produse și de a construi o listă inițială de posibili utilizatori în același timp.
Tot ce trebuie să faci este să cauți modele, să revii cu întrebări și să asculți. Este uimitor cât de multe lucruri vor împărtăși oamenii cu tine atunci când pui accentul pe a face ceva pentru ei, mai degrabă decât să le vinzi ceva.