Să lucrăm împreună
hello@businessagency.ro
Soluții creative. Experiență.
Back to top

Business Agency

  /  Social Media   /  Cum să construiești un public țintă pe Instagram

Va avea succes publicitatea pentru servicii juridice într-o comunitate cu membri cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani? Merită să faci publicitate unui blog pentru artiști de make-up pe un cont care postează conținut despre pescuit și reparații auto? Exemplele sunt destul de banale, dar demonstrează în mod clar că este necesar să se promoveze produsul oamenilor potriviți.

Un public țintă este un grup de utilizatori cărora le sunt direcționate mesajele publicitare. În termeni simpli, potențialii consumatori care pot fi interesați (sau sunt deja interesați) de oferta ta.

În marketingul modern, se disting mai multe tipuri de public țintă:

  • Principal și indirect. Primul inițiază o achiziție, influențează decizia finală a consumatorului și, prin urmare, volumul vânzărilor. Al doilea transformă decizia în acțiune.
  • Larg și restrâns. Un public țintă larg poate fi format din iubitorii de ceai. Restrâns – fanii ceaiului cu fructe de pădure.
  • Cu scopul de a vizita site-ul. Utilizatorii vizitează site-ul urmărind unul dintre cele două obiective: cumpărarea sau căutarea de informații.
Cum să definești publicul tău țintă

Pentru a defini publicul țintă, trebuie să îți imaginezi cine se încadrează de fapt în această categorie. Prin urmare, primul lucru de făcut este să schițezi un portret răspunzand la întrebarea: Cine sunt oamenii care vor cumpăra produsul meu?, și bazandu-te pe câțiva parametri:

  • Geografic – care este scopul vânzării de jachete într-o zonă unde temperatura nu scade niciodată suficient de mult pentru a necesita jachete?
  • Demografic – gen, vârstă, statut social, educație
  • Psihologic – ce este important pentru această persoană, ce nevoi are, hobby-uri, vise, temeri, etc.?
  • Socio-economic – care este venitul acestuia, condițiile materiale
  • Comportamental – ce determină o persoană specifică să facă o cumpărătură, este pregătit să facă acum o achiziție sau încă nu este conștient de nevoia acestuia pentru produsul tău?

O altă modalitate de a segmenta publicul tău țintă este prin folosirea metodologiei lui Mark Sherrington, care presupune să răspunzi la 5 întrebări:

  • Ce? – ce vinzi?
  • Cine? – cine este persoana care ar putea avea nevoie de produsul tău?
  • De ce? – de ce cumpără? Ce l-a atras?
  • Când? – când cumpără? (în perioada de reduceri si promoții, sau alte perioade?)
  • Unde? – unde se face achiziția (în magazinul online, pe pagina de Instagram)?

Segmentarea audienței țintă îți va permite să utilizezi instrumentele de promovare cât mai eficient posibil și să nu irosești bugetul de publicitate.

Modalități de găsire a publicului țintă

Există destul de multe moduri de a găsi clienții țintă. Iată cele mai populare și eficiente modalități:

Analiza competitorilor

Există un public dornic de cumpărături în rândul competitorilor tăi direcți. Caută mai multe profiluri cu un public mare ce oferă un produs similar. Examinează comentariile; aici se adună cei mai activi utilizatori. Studiază conturile acestor oameni pentru a îți face o idee de vârsta, profesie, situația financiară și preferințe.

Geolocație

Această metodă de căutare este ideală pentru companiile concentrate pe o anumită regiune.

Hashtaguri

Hashtag-urile sunt un alt mod puternic de a segmenta publicul. Găseste 10 – 15 fraze cheie care reflectă subiectul produsului tău.

Poll-uri

Aceasta este o modalitate excelentă de a aduna informații și de a crea un portret al publicului țintă. Efectuează sondaje de utilizator și arată interes în vârsta lor, ocupație, preferințe, gusturi. De exemplu, dacă vinzi costume de baie realizează o postare cu mai multe fotografii cu diferite modele și invită utilizatorii să aleagă ce preferă.

 

Analiza și construirea publicului țintă este o parte integrantă a promovării. Acest aspect este deosebit de relevant pentru proprietarii de microîntreprinderi care desfășoară activități independente, și care pur și simplu nu își pot permite cheltuieli inutile și acțiuni neglijente. Nu trebuie să fii un profesionist în marketing pentru a găsi și a atrage urmăritori pentru pagina ta. Este suficient să setezi criteriile corecte de căutare.