
Cum să adaptatezi activitățile de marketing ale companiei la brandul acesteia
Modul în care îți promovezi compania este esențial pentru a o face distinctă și de succes, dar este important să îți amintești că marketingul nu este “universal”; ceea ce funcționează pentru o firmă poate să nu funcționeze pentru tine. O combinație între marcă, voce și ceea ce livrezi este ceea ce distinge o organizație. Atunci când te diferențiezi de concurență în aceste moduri, oamenii vor vorbi despre produsul tău și vor gravita spre el, ceea ce duce la o poziționare mai puternică pe nișă. Deși identificarea acestui punct de vedere distinct de marketing poate fi dificilă, următoarele indicații te vor ajuta.
Cunoaște-ți audiența
Chiar dacă ai vrea, este imposibil să te adresezi tuturor. Dacă nu ai o imagine clară a celor care dorești să cumpere sau să utilizeze produsul tău, eforturile tale de marketing vor eșua, lăsând clienții confuzi și înstrăinați de firma ta. Dacă ai probleme în a îți da seama care este piața ta țintă, gândește-te la cine crezi că va beneficia și va prospera de pe urma serviciilor tale.
Clienții tăi:
- Se încadrează într-o anumită grupă de vârstă?
- Locuiesc într-o anumită zonă demografică?
- Au un handicap sau alte nevoi speciale?
- Lucrează în anumite sectoare?
Acestea sunt genul de întrebări care te pot ajuta să îți definești mai bine clientul ideal, după care poți alege metode de marketing care să corespundă modului în care acesta cumpără, comunică sau adună informații. De exemplu, dacă piața ta țintă este reprezentată de adolescenți, nu vei putea ajunge la ei folosind fluturași sau anunțuri în ziare. Pe de altă parte, filmele scurte pe platformele de socializare, cum ar fi TikTok, pot fi cea mai bună opțiune. În mod similar, dacă ești o companie care pretinde că este incluzivă, dar nu oferă materiale în mai multe formate, vei rata ținta, la fel ca și publicul. (De exemplu, dacă conținutul tău nu este accesibil în mod variabil, poți paria că o persoană cu dizabilități nu îți va căuta serviciile).
Oferă campanii publicitare țintite și personalizate care îți vor fascina clienții după ce determini cine sunt și ai identificat canalul potrivit pentru a îți face publicitate produsului tău. Oamenii pot fi influențați să devină fani înfocați.
Etalează diferențele
Dacă lucrezi într-un domeniu extrem de competitiv, conducerea unei afaceri poate fi stresantă. Să ții pasul cu nevoile clienților și, în același timp, să-ți distingi afacerea de concurență este un exercițiu de echilibru delicat, dar totul se reduce la găsirea celei mai eficiente și distincte abordări. Pentru a începe, fă o listă cu caracteristicile care te reprezintă.
Spre exemplu:
- Ești o mică afacere care folosește numai materiale de proveniență locală?
- Prețurile tale sunt mai mari decât ale celorlalți?
- Oferi o gamă mai largă de opțiuni de produse decât concurența?
- Oferi servicii superioare pentru clienți sau o disponibilitate impresionantă a stocurilor?
Calitatea (sau calitățile) care îți diferențiază compania ar putea fi la fel de simplă ca faptul că ești o companie de familie sau că folosești tehnologie de ultimă oră în producție; ceea ce te diferențiază de concurență este ceea ce ar trebui să pui în evidență în marketing. Mai multe persoane vor fi atrase și își vor pune întrebări despre serviciile unei companii dacă clienților li se spune clar, prin reclame sau postări pe rețelele de socializare, că aceasta este specializată datorită unei anumite calități.
Creează o personalitate
Oamenii vor avea dificultăți în a se identifica cu o companie care nu are o declarație de misiune clară sau care nu este sigură de scopul său.
Gândește-te la momentul în care ai trăit inițial acel moment de “Evrika”. Poate că ai vrut să dai o notă aparte unui produs existent sau să alegi ceva complet diferit? Ai înființat o afacere care a întruchipat stilul tău de conducere și personalitatea ta, iar aceasta este o altă modalitate de a îți stabili abordarea de marketing distinctă.
Poate că ești un creator neliniștit care caută mereu noi modalități de a îți îmbunătăți produsul. Este firesc ca toți cei din echipa ta să aibă același sentiment de creativitate și curiozitate, iar serviciile pe care le furnizezi să reflecte acest lucru. Alternativ, dacă ești angajat în filantropie și dedici o parte din profiturile tale unor cauze caritabile, strategia ta de marketing ar trebui să pună accentul pe faptul că dai înapoi – puterea generozității.
Atunci când marketingul reflectă idealurile și caracteristicile unei companii, campaniile publicitare și promoțiile sale strălucesc de individualitate. Îți stabilești o poziție distinctă în mintea clienților, îmbinând vocea și misiunea organizației tale în eforturile de promovare.
Găsirea propriei nișe de marketing poate fi dificilă, dar îți va fi benefică pe termen lung. Poți să te orientezi mai bine către potențialii cumpărători și să îți creezi fani loiali dacă îți înțelegi consumatorul ideal și poți atrage un public de nișă prin definirea unei componente a afacerii tale care o face unică și prin marketingul în jurul acesteia. În cele din urmă, dacă folosești promoțiile pentru a reprezenta în mod creativ vocea și scopul companiei tale, vei deveni memorabil în sectorul tău.