Să lucrăm împreună
hello@businessagency.ro
Soluții creative. Experiență.
Back to top

Business Agency

  /  Social Media   /  Cum folosește Facebook AI și Reels pentru a rămâne relevant
Meta_BusinessAgency_Blog

Facebook s-a confruntat cu provocări în ultimii ani, în condițiile în care TikTok a dominat piața videoclipurilor în format scurt, iar cheltuielile pentru publicitate au devenit mai volatile. Cu toate acestea, prin investiții masive în Reels și în inteligența artificială (AI), gigantul social media își revine, cu o audiență care în sfârșit se redresează și ia amploare. Acest articol va aprofunda modul în care Facebook folosește AI și Reels pentru a rămâne relevant în rândul utilizatorilor mai tineri.

Facebook și provocările anului 2022

În 2022, Facebook s-a confruntat cu multe provocări, cu TikTok care i-a preluat audiența și cu cheltuielile pentru publicitate care au devenit mai volatile. Finanțele Facebook s-au prăbușit, acțiunile sale fiind devastate. Prețul acțiunilor companiei s-a prăbușit cu aproape 25% într-o singură zi, iar veniturile sale au scăzut în trimestrul al doilea și al treilea, fiind pentru prima dată în istoria sa ca societate listată la bursă. Profiturile s-au prăbușit, iar Facebook a fost nevoită să anunțe reduceri de personal de 13%. Deși acțiunile Facebook începuseră să își revină oarecum spre sfârșitul anului 2022, au văzut totuși în noul an o scădere de două treimi, cu o valoare de piață de 600 de miliarde de dolari care a dispărut în eter.

Facebook și inteligența artificială

Noua dedicare a Facebook față de inteligența artificială va face ca aceasta să efectueze un nivel de analiză a datelor fără precedent prin detectarea unor corelații mai profunde în comportamentele utilizatorilor, în vederea unei mai bune predicții a reclamelor pe care aceștia le-ar putea considera relevante. Facebook încearcă să vândă mai multe reclame care se leagă direct de o conversație prin mesagerie cu o afacere. În timp ce compania recunoaște cu ușurință că unele dintre aceste diferite încercări vor eșua probabil, adoptă totuși o abordare mai degrabă de “capital de risc”: investește într-o multitudine de strategii de marketing la nivel general și se angajează să le identifice apoi pe cele mai eficiente la sfârșitul anului 2023.

Cum exploatează Facebook puterea inteligenței artificiale și Reels

O mare parte din creșterea actuală a Facebook se poate atribui creșterii Reels. Este interesant faptul că, în timp ce propria abordare a companiei cu privire la formatul video de formă scurtă, devenit omniprezent, este cel mai adesea asociat în discursul public cu Instagram și cu utilizatorii mai tineri, cei mai avizi consumatori de Reels sunt de fapt utilizatorii Facebook.

Este mult mai greu să determini ce Reel să le arăți utilizatorilor decât să determini ce postări să le arăți, deoarece aceștia văd postările de la conturile pe care le urmăresc, în timp ce Reel vin de la conturi pe care nu le urmăresc. Fiecare recomandare Reels necesită o muncă intensă din partea algoritmilor Facebook pentru a calcula care dintre nenumăratele oferte va fi cea mai interesantă pentru un anumit utilizator.

Pentru a îmbunătăți relevanța Reels și pentru a concura mai bine cu TikTok și cu motorul său de recomandare extrem de eficient, Facebook acordă prioritate investițiilor în algoritmii săi de inteligență artificială, precum și rulării propriilor sale sisteme de recomandare pe microprocesoare mai eficiente. Prin producerea de date mai granulare despre utilizatori, Facebook speră să își îmbunătățească capacitatea de a afla ce fel de conținut doresc să vadă utilizatorii – sau de care ar fi interesați, dar de care nu sunt încă conștienți.

Provocări în monetizarea Reels

Creșterea rapidă a popularității Reels a creat o problemă suplimentară pentru Facebook pe termen scurt: reclamele din Reels nu se vând în prezent la fel de mult ca cele vândute pentru postările și Stories obișnuite, astfel că ponderea lor în creștere în consumul de conținut a afectat de fapt veniturile din reclame. Pentru a contracara acest lucru, Facebook a redus promovarea Reels pentru a-și proteja veniturile, ceea ce a dus la o scădere a timpului de vizionare.

Concluzie

În concluzie, dificultățile întâmpinate de Facebook în 2022 au determinat compania să se concentreze pe AI și Reels pentru a rămâne relevantă în rândul utilizatorilor mai tineri. Investiția Facebook în AI o va ajuta să prevadă mai bine ce reclame vor considera utilizatorii relevante, în timp ce evoluția Reels a permis Facebook să concureze cu succes în spațiul actual în plină expansiune al videoclipurilor de scurtă durată. Deși monetizarea Reels s-a dovedit a fi o provocare, Facebook se angajează să identifice cele mai eficiente strategii de marketing pentru a crește veniturile din reclame în viitor.