Să lucrăm împreună
hello@businessagency.ro
Soluții creative. Experiență.
Back to top

Business Agency

  /  Perspective business   /  CEO? Antreprenor? Titlul pe care îl alegi transmite un mesaj

Alegerea propriei titulaturi reprezintă unul dintre beneficiile de a fi antreprenor. Însă, este nevoie de o analiză atentă întrucât titlul pe care îl alegi este cel care dictează modul în care ești perceput.

Autorii unui studiu publicat în jurnalul „Business Venturing Insights” al Universității College London, au descoperit că fondatorii care folosesc titlul de „antreprenor” sunt considerați mai puțin competenți decât cei care se prezintă ca „CEO” sau „om de știință”.

Pe de altă parte, cei care folosesc această titulatură de „antreprenor” sunt văzuți ca fiind persoane „mai calde” decât altele, sincere, de încredere, persoane cu care te poți identifica mai ușor.

Importanța încrederii

Proprietarii de afaceri ar trebui să se gândească cu atenție la titlul pe care îl folosesc în funcție de context. Studiul, în cadrul căruia au fost chestionate 286 de persoane, evidențiază percepțiile sociale ale patru titluri diferite – antreprenor, om de știință, agent de publicitate și CEO – în ceea ce privește competența și căldura.

Așadar, proprietarii de afaceri care vor să prezinte un produs complex sau un serviciu pot avea rezultate mai bune dacă se prezintă ca CEO, deoarece acest titlu semnalează că este suficient de competent pentru a livra bunurile.

Chiar dacă oamenii care se numesc „antreprenori” nu sunt neapărat considerați incompetenți, investitorii pot dori să recurgă la management extern sau talent tehnic pentru întreprindere pentru a compensa orice lipsă de încredere în capacitatea antreprenorului de a livra rezultatele dorite.

Contextul contează

În ceea ce privește căldura, titlul de „antreprenor” poate fi util în scenarii în care oamenii trebuie să formeze relații într-un cadru mai neoficial, cum ar fi un eveniment de relaționare.

Între timp, titlul de „CEO” a fost considerat cel mai puțin cald din studiu. Directorii executivi pot fi priviți ca fiind mai distanți de majoritatea oamenilor cu care lucrează. Un antreprenor este adesea portretizat ca  lucrând cot la cot cu echipa lui, iar această apropiere și capacitate de relaționare ar putea sta la baza  sentimentelor crescute de căldură față de aceștia.

Mulți antreprenori folosesc titlul de fondator în primele etape ale afacerii lor, și avansează la titlul de CEO atunci când compania capătă o structură corporativă și contractele financiare devin mai mari.

Ca și concluzie, când vine vorba de strângerea de bani, de relațiile cu băncile sau de vânzarea către corporații, titlul de „CEO” portretizează mai multă stabilitate în cadrul afacerii. Dar când proprietarii de afaceri sunt printre colegii lor, titlurile de „fondator” și „antreprenor” sunt preferate.