
Sunetul este o forță. Ceva care poate conduce, inspira și provoca răspunsuri emoționale puternice oamenilor. Iar în epoca de astăzi a transformării digitale rapide, mărcile și agențiile de top valorifică potențialul sunetului în scopuri de marketing.
Dar folosirea sunetului ca mijloc de a determina angajamentul și vânzarea lucrurilor nu este un concept nou. În 400 AD, clopotele au fost introduse în biserica creștină de senatorul Paulinus din Nola, pentru a capta atenția enoriașilor și pentru a-i încuraja să vină la rugăciune. În 1922, muzica în lift a devenit populară, fiind relaxantă pentru pasagerii care erau îngroziti de aceste cuști de oțel. Un deceniu mai târziu, în 1932, imnurile naționale au fost auzite pentru prima dată în onoarea medaliaților de aur la ceremoniile de premiere din cadrul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, puterea valorificată a sunetului sărbătorind sportivi și onorând națiuni.
Utilizarea sunetului în mod strategic
Brandingul sonor are un loc în istorie, ne înconjoară astăzi, și probabil ne va acapara și mai mult mâine. Dar, la un nivel mai practic, ce anume este? Cum este folosit? Pentru ce este cel mai util? Brandingul sonor este abordarea holistică sau integrată a utilizării de către un brand a sunetului și a muzicii în mai multe puncte de interacțiune cu clienții. Și aceste puncte de interacțiune pot fi orice de la un site web, la un chatbot, un jingle, o melodie pentru funcția de „în așteptare”, un logo sonor sau semnalul sonor al unui singur buton.
Relația dintre sunet și reacție
Brandingul sonor este, de asemenea, despre relația dintre sunet și consumator, sau mai specific creierul consumatorului. În primul rând, este important să înțelegem că sunetul nu se întâmplă într-un vid. Este reciproc. Dacă ar avea loc o explozie uriașă fără oameni prezenți pentru a o auzi, oamenii de știință nu ar putea să clasifice acest lucru ca „sunet” deoarece nu a fost percepută de un timpan. Dar când un timpan percepe și trimite sunetul creierului, acesta va interacționa cu sunetul și îl va corela unei reacții intuitive.
Sunetul este o interacțiune între ceea ce îl produce și ceea ce aude și reacționează la el, și în acest lucru se află puterea brandingului sonor. Auzi, simți. Simți, cumperi. Este o ecuație simplă. Cu toate acestea, multe branduri nu au reușit încă să valorifice pe deplin forța inerentă a sunetului.
Sunete diferite, răspunsuri diferite
După cum am văzut deja, brandingul sonor poate fi adaptat pentru diferite medii și împărțit în diferite elemente, în timp ce diferite sunete sau instrumente pot provoca emoții diferite în oameni.
Alte exemple de branding sonor includ sunete de navigație, tehnologie de asistență vocală, soundscapes (utilizate atunci când se interacționează cu un brand într-un spațiu fizic), și Voice-over real (un exemplu extraordinar al acestuia din urmă fiind vocea lui David Attenborough pentru BBC.)
Unele branduri creează expresii sonore de formă lungă, imnuri de marcă care pot fi adaptate pentru a fi utilizate pentru logo-ul sau site-ul web, în scopuri publicitare, experiențe de vânzare cu amănuntul sau evenimente cum ar fi expoziții comerciale. Alte mărci utilizează mai mult o abordare ce se bazează pe micro-sunete, creând o mulțime de sunete diferite, care sunt implementate în întreaga infrastructură a brandului, dar care lucrează împreună pentru a crea un întreg.
Arta instrumentalului
Brandingul sonor devine mai bogat ca și concept pe măsură ce diferite instrumente sunt folosite pentru a provoca sentimente diferite. De exemplu, corzile creează un sentiment de căldură și securitate, trompetele pot crea un sentiment de curaj, tobele pot aduce la suprafață ceva mai primal, în timp ce vocea umană ne poate face să ne simțim înțeleși și liniștiți.
Notele contează și ele. Acesta este motivul pentru care există acum agențiile de branding sonor ce ajută brandurile să își transforme ambițiile sonore într-o abordare orientată, integrată. Designul sonor nu proiectează pur și simplu un singur sunet sau chiar o colecție de sunete. Acesta implică examinarea modului în care diferitele roluri interacționează împreună. Și utilizarea sunetului nu numai că provoacă reacții izolate, ci creează o poveste în curs de desfășurare.
Așa că sunetul, după cum am văzut, afectează consumatorii profund și imediat, provoacă sentimente și acțiuni. Și asta face ca sunetul să fie un instrument extraordinar de marketing. Sunetul poate crea o legătură profundă între un consumator și un brand care poate dura o viață întreagă. Iar în această lume a noastră care se digitizează rapid, este timpul ca fiecare brand, mare și mic, să folosească sunetul pentru a satisface timpanele, pentru a angaja și stimula minți, în vederea stabilirii loialității.