
Un concept fascinant în marketing în ultimii 3 ani este conceptul de personificare a brandului. Personificarea brandului, care este pur și simplu despre a face afacerea ta să pară umană în ochii potențialilor clienți, devine încet o preocupare cheie pentru marketingul de brand. Conceptul explică modul în care un brand va trăi, se va juca și lucra dacă ar fi o ființă umană.
Pentru mulți oameni, nebunia din jurul personificării mărcii este alimentată de idei precum „oamenii cumpără de la oameni”, ceea ce explică faptul că, indiferent de industrie și produs, a fi personabil este cel mai sigur mod de a câștiga încrederea consumatorilor și patronajul.
Datele arată că clienții nu au încredere în companii. Conform studiului de referință pentru optimizarea veniturilor din partea clienților, doar 36% dintre clienți au încredere în sfaturile angajaților companiei și 59% au încredere în cele ale colegilor din alte companii.
Pentru a gestiona acest lucru, dezvoltatorii de afaceri și marketing încearcă să utilizeze “relații de vânzare” pentru a realiza conexiuni mai profunde cu publicul lor, care vor oferi un mediu excelent pentru încredere să crească și patronajul să se întâmple. Chiar și atunci când întreprinderile își automatizează procesele, acordă suficientă atenție adăugării de aspecte ale experienței umane autentice sistemului automatizat, deoarece „oamenii cumpără de la oameni”.
Cu personificarea brandului, strategistii de brand și directori de marketing mai urcă o treaptă pentru a construi în mod clar o voce cu un ton distinct și convingător, vizualuri, și chiar politici de servicii pentru clienți, bine definite de un set de trăsături.
Deci, dacă oamenii cumpără de la oameni, nu este suficient să fii empatic și să creezi un sentiment de tact în comunicarea cu clienții, este important să faci brandul cât mai uman posibil, astfel încât atunci când consumatorii privesc afacerea, ei nu văd doar o corporație gigantică axată pe profit ce se ascunde sub masca marketingului empatic, ci o ființă care înțelege și simte cu adevărat.
Dezvoltarea personalității brandului
Folosind cadrul arhetipal făcut popular de Carl Jung sau cadrul de personalitate al mărcii al lui David Aaker, creatorilor de branduri li se dau trăsături umane pentru branduri, în conformitate cu viziunea, scopul și valorile de bază. Personalitatea construită este utilizată pentru a proiecta experiența mărcii și pentru a da curs angajamentului cu brandul.
Personificarea tehnologiei și a brandului – apariția chatbot-urilor
Pe măsură ce întreprinderile devin mai automatizate, devine și mai important să se păstreze aspectul uman al întreprinderii, astfel încât consumatorii să poată simți căldura chiar și atunci când se interacționează cu un robot. Se preconizează că mărcile își vor turna personalitatea în tehnologia intermediară și vor alinia tehnologia de comunicare cu personalitatea de bază a mărcii.
Un mod în care majoritatea brandurilor au automatizat procesul de implicare al clienților este prin dezvoltarea chatbot-urilor care servesc ca agenți de asistență pentru clienți prin simularea conversațiilor de tip uman prin mesaje text.
În ultimii ani, multe rapoarte au fost publicate cu privire la impactul chatbot-urilor asupra eficienței afacerilor și marketingului. Mulți cred că frenezia chatbot-urilor a început să scadă din cauza lipsei caracteristicilor umane ale acestora.
Potrivit unui sondaj realizat de Tidio, se observă că, dacă interacțiunea cu un chatbot merge fără probleme, 73% dintre consumatori sunt susceptibili de a se converti și percepția pozitivă a unui brand este influențată de modul în care chatbot-urile răspund la întrebări aleatorii. De asemenea, s-a constatat că 53% dintre consumatori construiesc asociații pozitive în jurul mărcilor ai căror boți oferă replici inteligente rapide, iar răspunsurile robotice influențează pozitiv doar 38% dintre consumatori.
Viitorul tehnologiei și a personificării brandurilor
Personificarea brandului a trecut dincolo de crearea unei voci cu un ton unic și culori care să fie utilizate în comunicare și povestea brandului, ajungând la a proiecta de fapt o ființă cu un nume, față și chiar stil de modă, care întruchipează personalitatea, scopul și poziționarea unui brand. Personificarea brandului a trecut de la un construct unidimensional la o structură 2D, 3D și chiar 4D.
Tehnologia metaverse creează o nouă realitate în care oamenii pot trăi, juca și lucra ca în lumea reală. Cu metaverse, oamenii pot avea locații, experiențe și acțiuni în lumea virtuală, așa cum ar avea în lumea reală. Acest lucru oferă oportunități nelimitate pentru a realizarea personificării brandului.
Ceea ce înseamnă acest lucru pentru viitorul personificării este că putem ajunge în cele din urmă să interacționăm cu brandurile la fel cum am face-o cu ființe adevărate. Imaginează-ți o lume în care poți construi chiar o prietenie cu Google sau participa la un eveniment așezat lângă Apple. O lume în care aceste corporații nu mai sunt clădiri gigant cu finisaj de sticlă, ci sunt construite digital pentru a arăta și a funcționa precum publicul țintă, bucurându-se de experiențe partajate și conectându-se autentic.
Pentru a se pregăti pentru acest viitor, brandurile trebuie să înceapă să gândească precum ființe și nu lucruri. Strategia de brand trebuie să evidențieze personalitatea brandului, iar brandurile trebuie să devină clare asupra personalității lor, precum și să înceapă să implementeze această personalitate în mod consecvent și coerent.