
Unele dintre cele mai cunoscute și de succes afaceri din lumea de astăzi au început ca proiecte colaterale cu începuturi umile.
Steve Jobs lucra în tura de noapte la Atari, iar timpul liber și-l petrecea lucrând la un proiect care a devenit în cele din urmă Apple. Facebook, Twitter și Instagram au fost proiecte secundare care au înflorit rapid depășind așteptările creatorilor lor.
Desigur, aceste povești de succes au fost mai degrabă excepția și nu regula. Succesul oricărui tip de afacere depinde de capacitatea de a identifica nevoia de un produs sau serviciu, descoperirea de căi de finanțare a proiectului și apoi determinarea modalităților de creștere a afacerii.
Uneori, toate acestea trebuie să fie făcute, desigur, în timp ce încă lucrezi un job normal. Uneori poate fi copleșitoare și obositoare încercarea de a ține un loc de muncă care plătește facturile, în timp ce dedici timp și energie și unui proiect colateral care speri că va deveni într-o zi principala sursă de venit.
Dacă poți face față muncii în două ture suficient de mult timp și ai succes cu proiectul colateral, în cele din urmă acesta poate deveni calea ta spre antreprenoriat, fiind propriul tău sef și, dacă ești norocos, îți poți atinge toate obiectivele.
Iată 5 sfaturi care te pot ajuta să gestionezi un astfel de proiect de afacere:
- Utilizează instrumente de gestionare a rețelelor de socializare
Social media este, probabil, cel mai bun mod de a comunica cu clienții actuali și potențiali în prezent. Fără instrumentele adecvate de gestionare a rețelelor de socializare, va trebui să petreci ore în fiecare zi postând, actualizând și interacționând cu publicul. Amintește-ți că la baza succesului unui proiect de afacere colateral este de a lucra mai inteligent și nu mai greu.
- Angajează o agenție de PR
Agenția te poate ajuta să creezi conținut și să găsești modalitățile cele mai eficiente de a-ți face cunoscută afacerea, scutindu-te de multe nopți pierdute. Discută cu o companie care te poate ajuta cu stabilirea unei strategii pe care apoi să o implementezi. Există opțiuni accesibile și ieftine pentru întreprinderile tinere care nu caută să cheltuiască sume colosale pe firme mari de relații publice.
Caută ajutor fiabil, bazat pe proiect, ce te poate asista cu sarcini pe care nu le poți întreprinde singur. Poți angaja oameni pentru acele sarcini care să lucreze un număr de ore sau pe proiect. Iar pe măsură ce afacerea ta se dezvoltă și ai nevoie de cineva care să te ajute cu serviciul pentru clienți și să răspunda la e-mailuri în zilele în care nu ești acolo, poți găsi pe cineva la un cost foarte rezonabil fără a fi nevoie să angajezi personal pe termen lung până când o să ai nevoie de el.
- Găseste partenerul de finanțare potrivit
Pentru a avea succes, va trebui să găsești partenerul de finanțare potrivit. Găsirea creditorilor adecvați pentru afacerea ta este vitală, deoarece aceștia sunt cei care îți pot oferi capitalul necesar pentru a crește.
- Folosește agenți de aprovizionare
Dacă vinzi un produs fizic, apelează la un agent de aprovizionare pentru a avea acces la rețeaua lor. Rețeaua, expertiza și, cel mai important, experiența lor cu fabricarea, proiectarea și importul de produse vor fi vitale pentru dezvoltarea companiei tale. Există companii care te pot ajuta să proiectezi produse potrivite pentru compania ta și să găsești producătorii adecvați, ajutandu-te să gestionezi întregul proces.